IT · Kablovska i sat. TV

Uvođenje digitalne televizije do 2012. godine

Ministar za telekomunikacije i informatičko društvo u Vladi Republike Srbije Aleksandra Smiljanić izjavila je danas da je cilj tog ministarstva da se u Srbiji do 2012. godine pređe sa analogne na digitalnu televiziju.

Foto: Tanjug

Smiljanić je, otvarajući 6. regionalnu konferenciju radiodifuznih organizacija i proizvođača emisione opreme, koja je održana u hotelu “Holidej in”, istakla da je taj cilj određen imajući u vidu interes građana, radiodifuznih organizacija, kao i činjenicu da će veliki broj susednih zemalja završiti digitalizaciju do 2012. godine.

Ona je objasnila da je na regionalnoj radio-komunikacionoj konferenciji “RRC-06”, održanoj u Ženevi, donet obavezujući sporazum o prelasku na digitalnu televiziju do 17. juna 2015. godine, ali će mnoge zemlje Evrope, pre svega članice EU to učiniti ranije, a dužnost Srbije je da im se pridruži u daljem razvoju radiodifuzije.

Istovremeno, Smiljanić je ukazala na to da je u saradnji sa Ministarstvom kulture u Srbiji započet rad na strategiji digitalizovanja radiodifuzije, i izrazila nadu da će stručni skup koji se danas održava u Beogradu doprineti njenoj bržoj izradi.

Ona je izrazila zadovoljstvo time što je Srbija, posle “Evrosonga” kao priredbe za najširu televizijsku publiku, sada domaćin i ovakvog međunarodnog stručnog skupa vezanog za rad televizije.

Smiljanić je objasnila da digitalizacija radiodifuzije obuhvata digitalizaciju studijsko-produkcionih kapaciteta, prenosa, predajnika i, što je najvažnije, digitalizaciju prijemne opreme.

Takođe, ona je podsetila na to da je radiodifuzni signal emitovan u Beogradu prvi put još 1924. godine, istovremeno kada i u Beču, što nas čini ponosnim na istoriju naše radiodifuzije, ali i obavezuje na to da i danas učestvujemo u procesu digitalizacije, ravnopravno sa evropskim zemljama.

Više od stotinu učesnika iz Srbije i inostranstva, uz prisustvo predstavnika uglednih evropskih radiodifuznih asocijacija, ovog puta imalo je za glavnu temu susreta prelazak sa analogne na digitalnu radiodifuziju, a posebno ostvarenje roka za uvođenje digitalne televizije.

Leave a Reply