IT

Uvođenje digitalnih kabineta veliki pomak u obrazovanju

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić otvorila je danas dva digitalna kabineta u osnovnim školama u selima Sirča i Studenica u opštini Kraljevo. Matić je izrazila uverenje da je ovo veliki pomak u obrazovanju koji će pomoći deci da steknu znanja o informacionim tehnologijama i da lakše savladaju ostale predmete.

Uvođenje digitalnih kabineta, kako je ukazala, pomoći će đacima da steknu veštine koje će im omogućiti da ravnopravno sa svojim vršnjacima iz celog sveta konkurišu na globalnom tržištu radne snage.

Ona je izrazila zadovoljstvo time što će se ovim projektom poboljšati uslovi školovanja tamo gde je najpotrebnije – u malim i nerazvijenim sredinama, pogotovo u unutrašnjosti zemlje.

Učenici osnovnih škola „Jovan Cvijić“ u selu Sirča i „Stefan Nemanja“ u Studenici od danas mogu da koriste savremenu opremu za rad i praćenje nastave.

Projekat “Digitalna škola” se uspešno realizuje, a proces digitalizacije društva je značajan za Srbiju i njene građane i posebno za mlade koji su nosioci informatičkog društva, navodi se u saopštenju Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo.

One thought on “Uvođenje digitalnih kabineta veliki pomak u obrazovanju

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Znacenje klasicnog izraza “ucenje” i, u vezi s njim, izraza “navika”, “vestina” i narocito “znanje” je odavno dobro poznato, ali se zaboravlja da definise nov “pojam “elektronsko ucenje” ili “elektronsko obrazovanje” i da pokaze i dokaze da se koriscenjem multimedijalnih tehnologija i Interneta (masina) u “digitalnim” kabinetma (skolama) poboljsava kvalitet ucenja, odnosno sticanja znanja (informacija).

    Pitam se, osput, koliko se elektronsko ucenje uklapa u sledeci citat: “…Kant je dokazivao da znanje nije kolekcija darova dobijenih preko nasih cula i uskladistenih u nasem duhu (memoriji, prim. D. P.) kao muzeju, nego da je, u velikoj meri, rezultat nase sopstvene mentalne aktivnosti; da moramo sebe najaktivnije zaposliti u istrazivanju, uporedjivanju, uopstavanju, ako zelimo da dodjemo do znanja.” (Karl Poper, “Otvoreno drustvo i njegovi neprijatelji”, Dvadeset trece poglavlje “Socijologija saznanja’).

    Pitam se, takodje, kako se, pored elektronskog obrazovanja u “digitalnom” kabinetu, ostvaruje i vaspitanje na daljinu, bez neposredne pomoci dobronamernih roditelja u “analognom” domu i ucitelja u obicnoj, nedigitalizovanoj ucionici.

Leave a Reply