IT

Uvođenje novih tehnologija u sistem obrazovanja Srbije

Ministar prosvete u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović najavio je danas da će sve škole u Srbiji od školske 2011/2012. godine dobiti informatički kabinet koji će biti opremljen sa više od 30 računara.

Obradović je na konferenciji pod nazivom “Škola budućnosti” istakao da taj projekat, koji će biti realizovan uz pomoć sredstava Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo, predstavlja uvođenje novih tehnologija u sistem obrazovanja i veliki podsticaj učenju.

On je objasnio da obrazovni sistem naše zemlje teži stvaranju škole 21. veka, što podrazumeva reforme koje moraju biti u skladu sa ubrzanim tehnološkim promenama.

Ministar je naglasio da učenik mora biti centar pažnje društva, koje treba da mu omogući da maksimalno razvije svoje potencijale, i dodao da će to moći da se ostvari onda kada se poveća dostupnost i kvalitet obrazovanja.

Obradović je ocenio da treba upozoriti učenike na opasnosti koje vrebaju na Internetu, pri čemu najveću opasnost predstavlja neznanje.

Direktor Kancelarije kompanije “Majkrosoft” u Srbiji Vladan Živanović rekao je da se ta kompanija trudi da pomogne kako bi se premostio jaz između onih kojima je kvalitetno obrazovanje dostupno i onih kojima to još nije omogućeno.

Živanović je izrazio nadu da će nastavnici i učenici u Srbiji nastaviti da u još većoj meri koriste resurse koje je ta kompanija obezbedila kroz projekat “Partner u učenju” u saradnji sa Ministarstvom prosvete.

Na današnjoj konferenciji predstavljena je i knjiga “Škola budućnosti” u kojoj su navedena iskustva mađarskih nastavnika o primeni informatizacije u unapređenju nastave.

Knjiga će biti besplatno podeljena školama u Srbiji, a informacije koje su u njoj predstavljene mogu da posluže kao dodatni izvor ideja direktorima i nastavnicima.

Leave a Reply