IT

Uvođenje primene jednokratnih lozinki

Kompanije Intel, Symantec i Vasco, odlučile su da uvedu novi način autentifikacije za korisnike sa njihovih računara na web sajtove, VPN-ove i sl. Reč je o primeni jednokratnih lozinki, umesto dosadašnje kombinacije korisničkog imena i lozinke. Takav sistem zahteva upotrebu dodatnog uređaja koji će generisati jednokratne lozinke.

Intel je proizveo generator lozinki unutar upravljačkog mehanizma (Manageability Engine) druge generacije Core procesora (i3, i5 i i7). Mehanizam je otporan na neovlašćene promene (tamper-proof) te funkcioniše odvojeno od operativnog sistema. Isključivo pokreće programe koje su razvili posebno ovlašćeni partneri Intela, poput kompanije Vasco.

U svome radu mehanizam stvara stalnu vezu između računara i web sajta/servera, dopuštajući generisanje potrebnih lozinki. Za stvaranje stalne povezanosti među njima potrebna je prethodna potvrda korisnika, čime se znatno umanjuje mogućnost neovlašćenog pristupa korisničkom nalogu.

Intel planira da 11. marta ove godine objaviti prvo izdanje svog proizvoda zasnovanog na opisanom mehanizmu, dok se Symantecova tehnologija (VeriSign Identity Protection), već koristi na nekim poznatim web lokacijama kao što je Adobe, eBay itd.

Leave a Reply