Događaji · E-servisi · Internet · IT

Uvođenje tehnologija za pristup internetu preko bežične fiksne telefonije

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić izjavila je danas da se u Srbiji intenzivno radi na uvođenju CDMA – nove tehnologije za pristup internetu preko bežične fiksne telefonije.

Foto: Fonet

Matić je na konferenciji “Internet ekonomija“, koju je organizovao dnevni list “Danas”, objasnila da će to biti posebno pogodno za seoska područja naše zemlje, i izrazila očekivanje da tender biti raspisan za deset dana.

Ona je najavila da će pre leta biti raspisan i tender za novog operatera fiksne telefonije, i naglasila da je uvođenje konkurencije u taj sektor od izuzetne važnosti.

Ona je podsetila na to da je u toku i proces odobrenja za izdavanje elektronskog potpisa drugom sertifikacionom telu, tako da će, pored PTT-a, elektronske potpise ubuduće izdavati i Privredna komora Srbije.

Internet može da tržište Srbije učini efikasnijim i zbog toga je veliki broj start-ap kredita namenjen upravo za pokretanje biznisa u toj oblasti, navela je Matić i precizirala da u Srbiji trenutno posluje 2.300 informatičkih kompanija sa 60.000 zaposlenih, koji su u 2007. godini imali učešće od 4,7 odsto bruto društvenog proizvoda.

Ona je ukazala na to da više od 20 odsto tih firmi u Srbiji ima stopostotnu zastupljenost kompjutera u svom poslu, i napomenula da je osnovni prioritet jačanje svesti o značaju internet tehnologija, jer Srbija svoj prosperitet može da ostvari samo intenzivnijim korišćenjem novih medija.

Matić je najavila i da će 23. marta početi javna rasprava o Nacrtu zakona o elektronskom dokumentu, dok bi do maja trebalo da se utvrdi i obim univerzalnog servisa koji država mora da obezbedi.

Prema njenim rečima, predviđeno je i formiranje fonda iz kojeg će biti finansirano uvođenje elektronskih servisa u one delove Srbije gde to nije isplativo, pri čemu do juna svim delovima naše zemlje treba da bude omogućen i širokopojasni pristup internetu, a od septembra će krenuti i javna rasprava o zakonu o elektronskoj komunikaciji.

Matić je navela i da će iduće nedelje krenuti prve probe funkcionisanja elektronske vlade, a da se od 11. juna očekuje početak rada bez papirnih sednica.

Ona je takođe najavila da će u narednih mesec dana početi projekat dodavanja sertifikovanog elektronskog potpisa na nove lične karte sa čipom.

Leave a Reply