Internet · IT

Uzbuna za nezaposlene u Americi

Zvanični web sajtovi za zapošljavanje u Americi, Monster.com i USAJobs.gov, su prosledili upozorenje svojim korisnicima na ozbiljan napad hakera. Izgleda da su baze podataka Monster-a i USAJobs-a kompromitovane i da su informacije o kontaktima ukradene (korisničko ime za logovanje, lozinke, email adrese, puna imena i prezimena, telefonski brojevi, kao i neki demografski podaci, kao npr. o bračnom stanju, starosti i sl.)

Pogledajte kratki video napravljen u Sophos-u, koji objašnjava mogućnosti napada i mogućnosti zaštite.


What the Monster.com security breach teaches us about passwords from Sophos Labs on Vimeo.

Monster je objavio upozorenje za svoje korisnike, savetujući ih da promene njihove pristupne lozinke. Slično upozorenje je stiglo i sa USAJobs.gov web sajta.

Ove poverljive informacije, poput email adresa i personalnih informacija, hakeri mogu iskoristiti za phishing kampanje. Phishing email-ovi (koji doduše izgledaju realno i verodostojno) koriste puno ime primaoca kao i lične informacije samo njemu znane (poput korisničkog ID-ja, telefonskog broja ili adrese), koriste se za ostvarivanje prevara identiteta i lakše obmanjivanje ljudi.

Veća opasnost preti ukoliko se ukradu lozinke korisnika. Ono što su istraživanja pokazala, jeste da veliki broj ljudi koristi iste lozinke za pristup velikom broju različitih web sajtova. To bi značilo da ukoliko bi hakeri došli do korisničkih lozinki sa Monster.com i USAJobs.gov web sajtova, tada bi najverovatnije i mogli da pristupe i korisničkim email nalozima ili eBay-u, PayPal-u, Amazonu i svim drugim web sajtovima gde je upotrebljena ista pristupna lozinka.

Smart i Sophos savetuju sve korisnike usluga Monster.com i USAJobs.gov web sajtova da promene svoje lozinke, da se izaberu lozinke koje nisu pojmovi koji se mogu pronaći u rečniku i da lozinke budu teške za “pogoditi”. Takođe je savet da se ne koriste iste lozinke za pristup različitim web sajtovima, baš iz razloga mogućih prevara identiteta.

Leave a Reply