IT

Većina kompanija nema razvijenu politiku bezbednosti mobilnih uređaja

Gotovo polovina kompanija koje su učestvovale u istraživanju nema definisanu politiku bezbednosti

Oko 14 odsto kompanija ima potpuno razvijenu politiku bezbednosti na mobilnim uređajima u sklopu njihovih korporativnih mreža. Broj bezbednosnih incidenata koji uključuju mobilne telefone i tablete je u porastu, a većina kompanija nema planove da uvede ograničenja korišćenja ličnih mobilnih uređaja u poslovne svrhe. Ovo su samo neki od nalaza studije koje je, u saradnji sa Kaspersky Lab, izradila kompanija B2B International. Tema studije je “Globalni korporativni bezbednosni rizici 2013”, a zasniva se na istraživanju sprovedenom ovog proleća među kompanijama širom sveta.

IT bezbednosni incidenti koji uključuju mobilne uređaje mogu imati mnogo različitih oblika, a za očekivat je da će postati još različitiji i rasprostranjeniji tokom vremena. Od ukupnog broja, 6 odsto ispitanika u istraživanju B2B International identifikovalo je mobilne uređaje kao izvor najmanje jednog curenja poverljivih podataka u poslednjih 12 meseci. Mobilni uređaji poslužili su za više curenja kritičnih podataka nego što su to bili fišing napadi (5 odsto firmi), prevare od strane zaposlenih (4 odsto), ili korporativna špijunaža (3 odsto).

mobile-malware

Razlog je očigledan – sve više mobilnih uređaja (smart telefona i tablet) koriste se u poslovanju na dnevnoj bazi. Ovi uređaji su često u vlasništvu samih zaposlenih, pa se koriste za lične i poslovne svrhe. Posedovanje važnih korporativnih i ličnih informacija (kontakti, aplikacije, itd) na jednom mestu je svakako zgodno – ali to predstavlja i značajan rizik za bezbednost podataka kompanije. Skoro 65 odsto ispitanika je priznalo da korišćenje uređaja u ličnom vlasništvu za korporativne svrhe predstavlja rastuću pretnju bezbednosti korporativne IT infrastrukture.

Primena politike bezbednosti mobilnih uređaja, odnosno postojanje internih korporativnih pravila koja regulišu upotrebu mobilnih uređaja, može u velikoj meri smanjiti poslovni rizik povezan sa smart telefonima i tabletima. Ipak, dobro razvijena bezbednosna politika uglavnom je izuzetak, a ne pravilo. Oko 41 odsto ispitanika je izjavilo da njihove kompanije imaju politiku, ali ne u potpunosti razvijenu, dok 32 odsto ispitanika planira da usvoji politiku bezbednosti mobilnih uređaja u budućnosti. Čak 13 odsto ispitanika je reklo da njihove kompanije nemaju tu politiku i ne planiraju da je usvoje.

Jedan od razloga zašto se ta politika ne sprovodi u potpunosti može biti nedostatak resursa, odnosno vremena i novca. Skoro polovina (48 odsto) kompanija koje poseduju politiku bezbednosti mobilnih uređaja, ujedno izdvaja i nedovoljno sredstava za njenu primenu, dok 16 odsto uopšte ni ne izdvaja dodatna sredstva.

Kako učiniti politiku delotvornom

Rešenja za efektivno upravljanje mobilnim uređajem (Effective Mobile Device Management – MDM), kao što nudi Kaspersky Security for Mobile, omogućuje daljinsko uspostavljanje i sprovođenje korporativne politike, čak i na BYOD uređajima. Na primer, kompanije mogu da ograniče spisak aplikacija koje se mogu pokrenuti na mobilnom uređaju, ili blokirati pokušaje preusmeravanja korisnika na zlonamerni sajt na smart telefonu ili tabletu. Kontejnerizacija omogućava korporativnim podacima i aplikacijama da budu izolovane i zaštićene, a u slučaju gubitka ili krađe uređaja, kontejner se može daljinski obrisati. Nudeći moćnu anti-malvare zaštitu i objedinjeno upravljanje preko jedne konzole, Kaspersky Security for Mobile se može kupiti posebno, ili kao deo Kaspersky Endpoint Security for Business, integrisane bezbednosne platforme.

Leave a Reply