IT

Veliki iBrat prati

Korporaciju Epl ponovo su optužili da krši privatni život korisnika smartfona Aj Fon i kompjuterskih planšeta Aj Pad. Britanski stručnjaci su utvrdili da ovi gadžeti sakupljaju i čuvaju u memoriji detaljne informacije o kretanju vlasnika. Pri čemu korisnik se sluti o takvom praćenju.

Ovo puta firmu Apl raskrinkali su stručnjaci za kompjutersku bezbednost iz Velike Britanije Pit Vorden i Alaster Alan. Oni su pronašli u memoriji Aj Fona i Aj Pada srkiveni fajl u kojem su bile snimljene hiljade geografskih koordinata mesta gde borave vlasnici „jabučastih“ uređaja. Uz pomoć običnog programa koji se može skinuti sa Interneta, Vorden i Alan su sa lakoćom uneli u kartu maršrutu putovanja sa datumima. Ovde nije indikativna čak ni činjenica postojanja takvog registra – položaj pretplatnika mogu da odrede skoro svih savremeni telefoni, već to što se sakupljanje podataka vodi bez znanja korisnika. Komentar vodećeg pravnog konsultanta kompanije Garant-Park Telekom Nadežde Alzobe.

To što korisnici nisu bili obavešteni, krši, nravno, njihova prava na neprikosnovenost privatnog života, na neprikosnovenost tajne, između ostalog tajne kretenja. Zato što ove informacije ako dospeju u ruke ne državnih organa, već na primer u ruke lica koja su zainteresovana za nanošenje štete korisnicima, može veoma da naškodi korisnicima ovih telefona ili ajpadova.

Prema podacima stručnjaka, na servere same korporacije Epl fajl sa koordinatama nije poslat, već se čuvao u memoriji gadžeta i na kompjuteru korisnika. U samoj kompaniji za sada odbijaju da nekako objasne postojanje sporne funkcije. Nadežda Aljzoba smatra da su inženjeri firme Epl smislili ovu funkciju iz razloga bezbednosti.

Moguće da su izmene bile unete kako bi se pomoglo organima reda. Sada se aktivizira borba portiv svemogućih trorističkih aktova, drugih zločina. Zato je moguće Epl uneo ove izmene upravo u tom cilju.

Epl ne hvataju prvi put u nedozvoljenom sakupljanju podataka. Pre oko mesec dana vlasnici Aj Fona 4 optužili su korporaciju za to da telefon pravi nedozvoljene fotografije i da ih čuva u zatvorenom delu memorije. Po jednoj od verzija, kompanija traži način identifikacije provaljenih smartfona i samih hakera. Eksperti u oblasti kompjuterske bezbednosti odvano su upozoravali da su gadžeti sa znakom jabuke idealno sredstvo špijunaže. Samo jedna fotografija koju napravi Ajfon ili Ajpad može da odredi geografski položaj i čak jedinstveni serijski broj uređaja. (GlasRusije)

One thought on “Veliki iBrat prati

  1. DCLXVI

    Da, problem privatnosti novih gadzeta je u jednom segmentu koji imaju vecina novih mob. telefona kao i mnogi laptopovi, a to je GPS modul gde su koordinate kretanja i polozaja skoro bez greske. Kod mobilnih telefona vi zapravo nemate pristup nekih sys fajlovima a i ne mozete iskljuciti gps.

    Mnogi ne znaju da se pristup podacima moze izvrsiti i sa strane preko blootootha i sl. Na stranu sto sto provajder moze locirati svaki aparat preko celularne mreze i to moze samo provajder. A podacima dobijenim preko gps.a moze pristupiti svako ko nadje nacin pristupa vasem aparatu.

    Znaci ako hocete da budete anonymus :) ne nosite nista poput mobilnih uredjaja , laptopova, gps.a i sl. Koristite kartice za jednokratnu upotrebu, i takodje aparat za jednokratnu upotrebu, posto znamo da svaki uredjaj ima jedinstveni IMEI kojim se identifikuje u mrezi. Ne koristite za bitne stvari operativni sistem na laptopu vec iskljucivo live sa butabilnog diska, i podatke storujte na eksternimn medijima iskljucivo … Kad recimo pretrazujete webstrane koristite portable pretrazivac sa USB-a i sl.
    Eto nekih osnovnih pravila za pametne :)

Leave a Reply