IT

Veliki uticaj IT industrije na razvoj srpske privrede

Preko šesdeset odsto ispitanika smatra da IT industrija ima veliki uticaj na razvoj ekonomije i privrede Srbije, dok čak 94 odsto misli da bi država trebalo da uradi više da bi podržala IT sektor u našoj zemlji, rezultati su ankete koju je među urednicima najuticajnijih medija u Srbiji sprovela kompanija Aseko SEE (Asseco SEE), IT lider u regionu i deo jedne od najvećih IT kompanija u Evropi.

Prema ovoj anketi, urednici su kao komparativne prednosti domaće IT industrije u odnosu na region i Evropu posebno istakli odnos kvaliteta i cene – njih 36 odsto, a 32 odsto kao prednost prepoznaje kvalitetne kadrove.

ict

„U javnosti se sve više govori o IT industriji i njenom značaju, što je rezultat velikog i eksplozivnog rasta ovog segmenta privrede, kako na globalnom nivou, tako i kod nas. Najveći generator tražnje za IT infrastrukturom trebalo bi da bude upravo država“, rekao je Vladan Atanasijević, član Upravnog odbora Aseko SEE i dodao da je „Aseko SEE je sproveo anketu, kako bi proverio trenutnu percepciju IT sektora od strane medija i svoje komunikacije prilagodio tako da se javnost bolje upozna sa aktivnostima i pravim potencijalima IT industrije, ali i načinima na koje ti potencijali mogu da se ostvare, naročito u procesu stvaranje E-države.“

Polovina anketiranih smatra da je za razvoj IT sektora u Srbiji najvažnije unapređenje obrazovnog sistema, dok jedna trećina misli da su presudni podsticajni programi države. Kada je reč o stanju informatičke strukture u državi, najveći broj anketiranih posebno ističe državnu upravu i sektore obrazovanja i zdravstva.

Anketa je sprovedena u februaru 2014. godine i u njoj je učestvovalo 16 urednika iz ključnih nacionalnih medija – novinskih agencija, dnevnih i nedeljnih novina i TV i radio stanica.

One thought on “Veliki uticaj IT industrije na razvoj srpske privrede

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Umesto komentara – danasnji dopis Ministarstvu privrede:

  MINISTARSTVO PRIVREDE
  Sektor za privredu i privatizaciju
  Sektor za razvoj preduzetnistva i konkuretnosti
  Beograd, Kneza Miloša 20

  Postovane dame i gospodo,

  U prethodnom dopisu pomenut je prioritetni sektor za reindustrijalizaciju Srbije sa komparativnim prednostima – ICT sektor. Sta je ICT (ili IKT) sektor?

  U NACRTU STRATEGIJE REINDUSTRIJALIZACIJE SRBIJE u Glavi VI. (Prioritetni sektori za reindustrijalizaciju) jedan od predlozenih sektora sa komparativnim prednostima jeste i sektor ICT (informacione i komunikacione tehnologije). Medjutim, opšte prihvaćeno znacenje pojmova ICT, odnosno ICT sektora ne postoje.

  Na kraju dokumenta (13) 047 – Cept predlozena je sledeca radna definicija termina “informacina i komunikaciona tehnologija (ICT)”: tehnologije i oprema za rad (npr. pristup, prikupljanje, skladištenje, prenos, prijem, distribucija) sa informacijama.

  Definicija ICT sektora zasnovana na evropskoj klasifikaciji ekonomskih delatnosti NACE rev. 2 data je u vezi: ICT sector definition based on NACE rev. 2 classification. Prema ovoj klasifikaciji, u ICT sektor spadaju: 1) ICT proizvodne delatnosti; 2) ICT trgovacke delatnosti; i 3) ICT usluzne delatnosti. Jedino se ICT proizvodne delatnosti, po evropskoj i domacoj klasifikaciji, odnose na industriju – Oblast 26 – Proizvodnja računara, elektronskih i optičkih proizvoda, i to:
  Grana 26.1 – Proizvodnja elektronskih elemenata i ploča
  Grana 26.2 – Proizvodnja računara i periferne opreme
  Grana 26.3 – Proizvodnja komunikacione opreme
  Grana 26.4 – Proizvodnja elektronskih uređaja za široku potrošnju
  Grana 26.8 – Proizvodnja magnetnih i optičkih nosilaca zapisa

  S druge strane, u Strategiji i politici razvoja industrije Republike Srbije za period od 2011. godine do 2020. godine u Glavi V (Industrijska politika Srbije — Jacanje njene konkurentnosti) pocetak odeljka 4 (Uloga sektora IKT u implementaciji nove industrijske politike) glasi:

  “Osnovni nalaz: Informaciono komunikacione tehnologije (IKT) su osnovni pokretač rasta svetske ekonomije u ovom veku. Od klasične elektronske industrije, težište se u međuvremenu pomerilo ka softverskoj i industriji računarsko telekomunikacionih usluga, a najveći deo dodatne vrednosti se generiše upravo u oblasti softvera i usluga (računarsko-telekomunikacionih). Cena hardvera računara, a u velikoj meri i telekomunikacionih uređaja, je toliko niska, zbog velikoserijske proizvodnje, da je bez velikih investicija moguće otvoriti radna mesta. Najveća novčana ulaganja su u izgradnji fiksne širokopojasne mreže, koja danas treba da se gradi isključivo kao optička mreža. Osnovno ulaganje u softverskoj i IKT uslužnoj industriji je ulaganje u znanje zaposlenih, a jedan od ključnih preostalih preduslova je postojanje širokopojasnih mreža. Dinamika promena potrebnog znanja u ovoj oblasti je takva da je neophodno učenje zaposlenih tokom celog života, da bi se u toku celokupnog radnog veka mogao davati značajan radni doprinos. U suprotnom, već posle desetak godina ranije stečeno znanje uglavnom postaje neupotrebljivo.”

  Softverska i delatnost racunarsko telekomunikacionih usluga iz vazece strategije ne moze se smatrati IKT preradjivacko-proizvodjackom industrijom, u smislu Nomenklature industrijskih proizvoda za Godišnje istraživanje industrije (2013) Republickog zavoda za statistiku.

  Medjutim, iz teksta Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji od 21/02/2014 – “Plan da se Evropa učini globalnim liderom u oblasti mikro i nano eletronike” lepo se vidi da je EU shvatila da je neophodan povratak ka klasičnoj elektronskoj industriji, industriji koje se Srbija odrekla pocetkom 70-tih godina proslog veka i to potvrdila pre par godina u citiranom pasusu Strategije i polititike razvoja industrije Republike Srbije za period od 2011. godine do 2020. godine.

Leave a Reply