IT

Veliko interesovanje učenika za takmičenje Create the Future

Završeno je prijavljivanje učenika širom Srbije za učešće u novom ciklusu Siemens-ovog takmičenja Create the Future. Ukupno 418 timova učenika osnovnih i srednjih škola iz Srbije prijavilo se na takmičenje. Nešto veće interesovanje je među osnovicma od kojih se prijavilo 257 timova, dok je iz srednjih škola 161 tim poslao prijavu. Nakon prijave na takmičenje, svi timovi imaju rok do 1. maja da pripreme i predaju svoje multimedijalne prezentacije, a svečano proglašenje pobednika je planirano krajem maja.

Takmičenje “Create the Future“ je deo globalnog edukativnog programa Siemens Generation21 kojim Siemens promoviše i stimuliše obrazovanje i obuku mladih ljudi.

U želji da probudi interesovanje učenika osnovnih i srednjih škola za nauku i tehnologiju, da ih ohrabri prilikom izbora svog budućeg poziva iz oblasti tehnologije, i da im pruži ključne veštine i kvalifikacije Siemens d.o.o. Beograd organizuje takmičenje u izradi multimedijalnih prezentacija, i to u saradnji sa Ministarstvom prosvete Republike Srbije i Sekretarijatom za obrazovanje Skupštine grada Beograda.

Učenici osnovnih i srednjih škola, uzrasta od 12 do 19 godine, u timovima od 3 do 5 učenika, kreiraju multimedijalnu prezentaciju informativnog i zabavnog karaktera na računaru, što podrazumeva ideju, maštovitost, istraživanje, kreiranje vizuelnih i audio elemenata. Kriterijumi koji se bitni pri evaluaciji prezentacija su kreativnost, grafički dizajn i integracija teksta, fotografije, muzike, animacije i videa.

Cilj projekta Create the Future je sticanje praktičnog znanja o novim tehnologijama u školama i razvijanje osobina, kao što su timski duh, kreativnost i prihvatanje odgovornosti.

Tema ovogodišnje takmičenja je: „Moja škola – Inteligenta zgrada“

Siemens je pripremio vredne nagrade kako za pobedničke timove, tako i za njihove škole, dok provoplanirane timove, u obe starosne kategorije, očekuje nagradno putovanje u Beč.

Ove godine biće dodeljena i specijalna PRESS nagrada radovima odabranim od strane novinarskog žirija (24 sata koji je generalni medijski pokrovitelj, zatim Večernje novosti, Blic, Politik, Pregled, Internet ogledala, Jisa info, Mobilni magazin, Ekonomist, Ekonometar, Biznis i finansije, PSS, radio B92, Tangjug )  koji na ovaj način ukazuju na značaj takmičenja u edukaciji i stručnom usavršavanju mladih ljudi iz ove oblasti.

Više informacija na www.siemens.rs/generataion21

Leave a Reply