IT

Verbatim među prva tri u Evropi

U 2009. Verbatim je povećao svoj tržišni udeo za 20 posto u poređenju sa godinom ranije i, prema podacima istraživačke kuće GfK, uvrstio se među prve tri najprodavanije tržišne marke na evropskom tržištu medija za čuvanje podataka. Verbatimov rast nije uključivao samo ekspanziju već postojećih vodećih pozicija na području optičkih medija, nego i sticanje značajnih novih pozicija na tržištu USB memorija i prenosnih tvrdih diskova. U 2010. Verbatim očekuje da konsoliduje svoju poziciju i cilja na dodatni rast u ovim tržišnim segmentima.

Verbatim je vrlo uspešno zaključio finansijsku godinu 2009. a tržišnim udelom od 7,3 posto u odnosu na 5,4 posto godinu dana ranije, kompanija se po prvi put rangirala kao treća na ukupnom evropskom tržištu medija za čuvanje podataka, prema podacima koje je objavila kompanija za istraživanje tržišta GfK.

U segmentu prenosnih tvrdih diskova, Verbatim je povećao svoj tržišni udeo sa 5,1 posto u 2008. na 6,2 posto u 2009., što ga čini jednim od pet vodećih dobavljača u Evropi. Nakon uspešnog početka sa diskovima u leto 2007., Verbatim je doživeo naglu ekspanziju na ovom tržištu u 2008., sa ekstremno visokim rastom po vrednosti i broju plasiranih jedinica na području cele Evrope. Preuzimanje kompanije Freecom u jesen 2009. od strane Verbatimovog japanskog vlasnika, kompanije Mitsubishi Kagaku Media (MKM), bio je dodatan važni strateški korak usmeren prema postizanju sinergije i ojačavanju Verbatimove pozicije na tržištu. Verbatim se ovde fokusira na segment prenosnih tvrdih diskova, koji trenutno doživljava veoma dinamičan rast. Kompanija u ovom tržišnom segmentu planira u 2010. da ostvari tržišni udeo od 10 posto.

Uspešan razvoj na polju USB memorija takođe je doprineo Verbatimovom prošlogodišnjem rastu. Sve u svemu, prema istraživanju kompanije Santa Clara Consulting Group (SCCG), u Evropi je prodano preko 57,7 miliona USB memorija. U poređenju sa 2008., Verbatim je povećao svoj udeo na ovom vrlo kompetitivnom tržištu sa 3,8% na 5,4%, dostigavši četvrto mesto. Sa velikim brojem uređaja sa ugrađenom enkripcijom, koji ispunjavaju stroge sigurnosne zahteve korporativnih kupaca, i sa čvrstim fokusom na tehnologiju SSD (solid state drive), Verbatim će se na ovom tržištu i u 2010. nastaviti pozicionirati kao dobavljač proizvoda vrhunskog kvaliteta.

Leave a Reply