IT

Video igrom do revolucionarnog saznanja o HIV-u

Struktura enzima koji ima glavnu ulogu u širenju HIV-a više nije tajna zahvaljujući igračima Internet video-igre „Foldit“. Glavolomka koja vrhunskim stručnjacima zadaje muke već punu deceniju pred igračima pala je za samo tri sedmice! Uz takvo saznanje, veruje se, i lek će brže biti otkriven.

Igrači video-igrice „Foldit” na Internetu uspeli su za tri sedmice da dekodiraju strukturu enzima „retrovirusna proteaza” koji ima glavnu ulogu u širenju HIV-a, što je enigma koju već 10 godina pokušavaju da reše vrhunski stručnjaci, objavio je naučni časopis NS&MB (Nature Structural & Molecular Biology).

Reč je o eksperimentalnoj video-igrici nastaloj 2008. godine kao rezultat saradnje između informatičkog i biohemijskog ogranka Univerziteta u Vašingtonu, a koja je dostupna svima na Internetu, prenela je agencija AFP.
Igrica se sastoji u rešavanju nekog problema za koji računari još nisu našli rešenje.
U ovom slučaju se radilo o načinu na koji molekul formira trodimenzionalnu strukturu i na taj način omogućava stvaranje proteina.

Ljudima je, međutim, pošlo za rukom da to reše jer, kako je objasnio jedan od tvoraca igrice „Foldit” Set Kuper, imaju mnogo veće sposobnosti rezonovanja u prostoru od računara.
Pronalaženje tačne konfiguracije određenog proteina je često od suštinskog značaja za razumevanje načina na koji se određena bolest (zaraza, rak…) razvija unutar organizma i, pre svega, razvijanje leka koji može da je zaustavi.

Leave a Reply