IT

Virtuelizacija desktop računara

Virtuelizacija desktop računara stvara revoluciju u korišćenju PC-eva na radnom mestu. Ova tema dugo je bila priča iz domena budućnosti. Ova tehnologija je, međutim, ipak dovoljno sofisticirana.

Skriveni troškovi kriju se na svakom radnom stolu u vidu skupih personalnih računara. Od njihovih mogućnosti koristi se samo vrlo mali deo, dok njihovo održavanje i popravka koštaju čitavo bogatstvo, nekada gutajući i jednu trećinu ukupnog IT budžeta. Virtuelizacija desktop računara služi ne samo da smanji teret ovakvih troškova, već nudi i pregršt novih mogućnosti.

„Kapaciteti za virtuelizaciju već su prilično odmakli za servere i centre za skladištenje podataka. Sledeće ključno pitanje na planu virtuelizacije je radni prostor“, kaže Wolf Brandstötter, direktor odseka infrastrukture za softverska rešenja (Infrastructure Software Solutions) u S&T.

Prvi put je virtuelna desktop infrastruktura (VDI) dostigla nivo zrelosti na kojem je postala dostupna za široku upotrebu u firmama. Kompanije VMware i Citrix već poseduju dovoljno dobra rešenja. S&T ima dobra iskustva u njihovoj primeni, a klijenti za njih pokazuju sve veće interesovanje.

Novi način upravljanja desktopom

VDI znači da su desktop računari centralno virtuelizovani na serverima. To je prava revolucija u malom, jer desktop računar prestaje da bude krajnji uređaj na nečijem radnom stolu, već se tu preuzima, smanjujući hardverske zahteve. Ukoliko se firma opredeli za virtuelizaciju desktopova, potrebe se svode na jednostavne, tzv. „tanke“ klijente, koji zamenjuju komplikovanije PC računare. Ovi uređaji već dugo postoje na tržištu.

VDI višestruko potpomaže centralnom upravljanju računarima. Novi softver se može instalirati ili postojeći unaprediti u veoma kratkom roku, pri čemu trenutno postaje dostupan svim zaposlenima. IT odeljenje određuje koji će softverski paketi biti dostupni u radnoj sredini. Računari se takođe mogu prilagoditi specifičnim zahtevima pojedinih radnih mesta, a zaposlenima se omogućava da prilagode svoj desktop računar.

Donesi svoj računar

Na ovaj način postavljaju se i temelji za ono što mnogi smatraju budućnošću rada podržanog informacionom tehnologijom. Naime, koncept „Donesi svoj računar” ili korišćenje sopstvenog računara na poslu već je stvarnost u nekim američkim kompanijama, a moguće je da će postajati i sve popularniji u Evropi. Razlog je što mnogi zaposleni pridaju veliku važnost najsavremenijim izumima poput iPad-a i sličnih. Do sada se smatralo da korišćenje privatnih uređaja na poslu može stvarati bezbednosne i administrativne probleme.

U VDI okruženju, korisnik primarno ima pristup vlastitom virtuelnom desktopu, ali i svim aplikacijama na svim računarima koji imaju internet vezu.

„Prihvatanje virtuelnih mesta za rad će se proširiti jer će broj funkcionalnosti rasti“, dodaje Brandstötter. U mnogo slučajeva, prosta demonstracija mnoštva mogućnosti ovog sistema dovoljna je da ubedi ljude u upravi u njegov značaj. S&T takođe nudi odgovarajuću uvodnu edukaciju za rad i korišćenje desktop virtuelizacije.

Leave a Reply