IT

Virtuelizacija desktopa na VMware osnovama

VMware se pojavio pre jedne decenije i od tada je postao standard na tržištu virtuelizacije data centara. Uneo je revoluciju kod centralizovanog rešenja za virtuelizaciju desktopa baziranu na serveru, koja razdvaja radne procese korisnika uz pomoć izolovanih vrtuelnih desktopa (radnih stanica).

Konferencija posvećena VMware View tehnologiji koja je održana u hotelu President u Sportskom centru Kovilovo 26. maja 2011. godine namenjena je IT direktorima, menadžerima i donosiocima odluka u preduzećima. Na njoj su predstavljene studije slučaja koje pokazuju kako može da se realizuje i održava jedno poslovno okruženje uz primenu virtuelne desktop infrastrukture, koja brzo i efikasno reaguje na sve promene datog okruženja.

Saga, kao zlatni sponzor ove konferencije, predstavila je svoje rešenje kompletne virtuelizacije IT okruženja u TV Arena sport zasnovano na VMware platformi. Prezentaciju su održali Nebojša Misković, direktor marketinga u Sagi i Dušan Đerić, sistem inženjer, uz prisustvo klijenta, Višnje Banković PR menadžera TV Arena sport. Inženjeri Sage su u ovoj TV kući napravili proračun o broju potrebnih virtuelnih mašina, prostoru na disku, procesorskom vremenu i neophodnoj memoriji za svakog zaposlenog, u koji su uključili i procenu petogodišnjeg razvoja poslovanja televizije.

Zahvaljujući tome u TV Arena sport smanjen je broj fizičkih servera, a desktop računari su zamenjeni „tankim“ klijentima (thin client uređajima). Rezultati ovakve virtuelizacije poslovanja su optimizacija resursa, ubrzano i centralizovano kreiranje rezervnih kopija podataka, pojednostavljena administracija, skalabilno i sigurno radno okruženje, kao i smanjeni troškovi električne energije i prostora za smeštaj servera.

Leave a Reply