IT

Virusi gde god se okrenete

Britanska kompanija za IT sigurnost i zaštitu podataka, Sophos, izvestila nas je o masovnom širenju crva putem email poruka sa naslovom “Here you have”. Ono što je obmanjujuće u ovom mail-u jeste naizgled da stiže od vašeg prijatelja, kolege ili člana porodice tj. od onih čiji su računari zaraženi malverom koji se dalje širi. Tipični sadržaj poruke izgleda sledeće:

Hello:
This is The Document I told you about,you can find it Here.
http://<REMOVED URL>/PDF_Document21.025542010.pdf
Please check it and reply as soon as possible.
Cheers,

Evo još jednog primera:

Hello:

This is The Free Dowload Sex Movies,you can find it Here.
http://<REMOVED URL>/library/SEX21.025542010.wmv

Enjoy Your Time.

Cheers,

(Mala primedba je da je u ovom slučaju haker pogrešno napisao reč “Download”)

Link ne vodi do PDF fajla ili WMV filmića, nego do SCR izvršnog fajla koji sadrži maliciozni kod. Kada se kod pokrene na vašem računaru, nastoji da isključi vaš sigurnosni softver i da dalje pošalje što više poruka (poput prikazanih gore) na adrese vaših kontakata.

Sophos je detektovao malver kao W32/Autorun-BHO. Pored isključivanja sigurnostnog softvera, ovaj malver ima nameru da ukrade informacije sa vašeg računara. Malver preuzima komponente i ostale alate koji “otpakuju” lozinke sa različitih pretraživača (Firefox, Chrome, Internet Explorer, Opera), email klijenata i drugih aplikacija.

Prema izveštajima medija (media reports) malver je “opseo” i nekoliko velikih kompanija poput Google, Coca Cola, NASA i Comcast, u poslednjih par dana. Neki su ovaj masovni talas prijavili i na svom Twitter nalogu, poput Sema Čempiona (Sam Champion), meteorologa “Good Morning America”, zaposlenika u ABC/Disney kući.

Ovaj novi talas, hakeri su nastavili da zloupotrebljavaju postavljajući video “Here You Have Virus Email – New Computer Virus” na YouTube kanal. Odmah po puštanju videa, korisnicima je bila prikazana poruka:

Due to copyright reasons, i can not display this video on YouTube.
To watch this video click in the link at description.

Ako sledite ponuđeni link, doćićete na blog stranicu koja je deo prevare – revenue-generating survey scam. Ukoliko ste redovni posetilac ovog bloga, prepoznaćete prevaru, jer je bilo veliki broj prijava istih na Facebook-u.

Ako odlučite da pogledate drugi YouTube video koji tvdi da je o “Here you have” virusu, i u ovom slučaju ćete biti obavešteni o nemogućnosti prikaza videa zbog Copyright prava. Ali vam se nudi mogućnost da ga odgledate “legalno i u visokoj rezoluciji” ukoliko sledite sledećih par koraka.

U stvari, ovo je dobra reklama koja usmerava zainteresovane na web sajt koji može da ponudi pristup TV emisijama, a hakeri će samo dobijati procenat od svih onih koje su uspeli da prevare da posete ovaj sajt i da se pretplate.

Preporuka je samo da ako odlučite da se pretplatite, prvo proverite iskustva korisnika, jer ovaj sajt ne prati baš dobra reputacija.

Da bi izbegli zamke i pretnje postavljene na Internetu i prosleđene email porukama, osigurajte se da je vaš anti-virus softver dobro ažuriran i ne klikćite na sumljive linkove – čak i kad izgledaju da su prosleđeni od vašeg prijatelja.

Leave a Reply