IT

Više o polovine crnogorskih domaćinstava nema računar

Ipak, informaciono društvo u Crnoj Gori nastavlja da se razvija jer je prošle godine u odnosu na 2006. broj domaćinstava koji koristi računar porastao devet odsto, kaže istraživanje ISSP-a

U Crnoj Gori 53 odsto domaćinstava nema računar, uglavnom zbog nedostatka novca, pokazalo je istraživanje o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT). Istraživanje je sproveo podgorički Institut za strateške studije i projekcije (ISSP) u saradnji sa nekoliko kompanija iz ICT sektora, na uzorku od 1,4 hiljade domaćinstava na teritoriji Crne Gore.

Istraživanjem su obuhvaćene 17 opština u sve tri regije. Skoro trećina ispitanika objasnila je da nema jer »ne postoji potreba za njim«. Analitičar ISSP-a, Milica Daković, saopštila je da informaciono društvo u Crnoj Gori nastavlja da se razvija jer je prošle godine u odnosu na 2006. broj domaćinstava koji koristi računar porastao devet odsto.

»Građani se i ove godine slažu da je Vlada odgovorno telo koje treba da postavi temelje razvoja informacionog društva, a na drugoj strani Univerzitet i mediji«, saopštila je Daković na konferenciji za novinare.

Prema njenim rečima, severni region i dalje je najmanje razvijen kada su u pitanju informacione tehnologije. Ona je kazala da je istraživanje pokazalo da je visok stepen neznanja engleskog jezika jedna od barijera za razvoj informacionog društva. Daković je dodala da pošto je Crna Gora orjentisna prema informacionom društvu ono se mora pravilno osmisliti i razvijati kroz sistem obrazovanja.

»Smatramo da obrazovni sistem treba da stvori ambijent u kome će stasavati informacioni podmladak Crne Gore. Crnoj Gori nisu samo potrebni građani koje koriste računar i Internet već i broj mladih ljudi, IT stručnjaka koji će predstavljati osnovu budućeg razvoja informacionog društva«, smatra Daković.

Prema istraživanju 30,4 odsto ispitanika nema Internet konekciju, a kao razlog građani su navodili visoku cenu telefonskih impulsa, dostupnost Interenetu sa nekog drugog mesta, kao i visoke troškovi instalacije.

Dial-up je i dalje najprisutniji tip konekcije sa 55,8 odsto, ali su iz ISSP naveli da broj korisnika ADSL tehnologije u prošloj godinu uvećan. Prema istraživanju, 95 odsto korisnika koristi usluge T-com-a.

Leave a Reply