IT

Više od 40% privrednih subjekata do sada je elektronski predalo prijavu za PDV

Više od 40% privrednih subjekata do sada je elektronski predalo prijavu za PDV, iako je u toku prelazni period kada to još nije obaveza, kazao je u petak (17. januara 2013. godine) pomoćnik direktora Poreske uprave za informacione i komunikacione tehnologije, Saša Dulić.

Dulić je na prezentaciji podnošenja elektronske poreske prijave u Privrednoj komori Beograda kazao da elektronski servisi dostave poreskih prijava treba u potpunosti da eliminišu papire iz opticaja.

On je objasnio da je u toku prelazni period prijave za poreze i dopinose po odbitku, što znači da u januaru i februaru poslodavci sve isplate prihoda treba da prijave i na novi i na stari način Poreskoj upravi, dok će od 1. marta to isključivo raditi putem elektronske pijave na portalu Uprave.

Dulić je kazao i da Poreska uprava spremno čeka 1. jul kada će i ostale poreske prijave, a to će osim navedenog PDV-a, biti porez na dobit, porezi i doprinosi po odbitku i akcize biti obavljane elektronski.

– Zasad imamo određen broj prijava koje su podnete elektronskim putem, kao i manjih nesnalaženja poslodavaca, ali to rešavamo u hodu i smatram da ćemo posle 1. marta svi zajedno biti spremni – ocenio je Dulić.

On je objasnio da se prijave predaju na portalu e-porezi, a da bi pristupili tom portalu, firmama je potreban kvalifikovani digitalni sertifikat ili elektronski potpis, potom se na portalu popunjava formular i na taj nacin predaje prijava.

Ukoliko neko ima softver za obračun plata koji je prilagođen za pravljenje xml fajlova, oni mogu na portalu da aplouduju taj fajl, usled čega nema potrebe da se popunjava formular i sam proces predaje prijave ubrzava.

euprava

Kada je reč o paraleli između broja privrednih subjekata i izdatih digitalnih sertifikata, Dulić je kazao da je to nepoznanica za Poresku upravu jer postoje knjigovodstvene agencije koje vode više desetina, pa i stotina privrednih subjekata i koje sa jednim sertifikatom mogu da predaju prijave za sve klijente koje vode.

Ukoliko se prijava za objedinjenu naplatu ne popuni kako treba, ona ne može da bude primljena, jer na sistemu Poreske uprave postoje validacije koje proveravaju prijavu i svaku neispravnu vrate, a dok se ne podnese prijava nemoguće je isplatiti zarade.

Direktor funkcije za računovodstvo “Telekoma Srbija” Jasna Smiljanić je kazala da ta kompanija posluje u okruženju koje zahteva da bude visoko tehnički opremljena i vrlo moderna, tako da ni ovaj aspekt poslovanja koji se tiče poreza i poreskih prijava ne zaostaje za tim.

Prema njenim rečima, “Telekom” je možda i među prvim većim kompanijama u državi prilagodio poreske sisteme za elektronsko podnošnje poreskih prijava uz saradnju i podršku Poreske uprave.

– Već smo imali nekoliko uspešnih elektronskih podnošenja poreskih prijava u toku godine – kazala je Smiljanić dodavši da za sada nije bilo grešaka u tom procesu.

Ona je dodala i da je dobro što postoji prelazni period tokom koga se paralelno primenjuje i stari i novi način naplate, posebno kada je reč o tehničkim aspektima, jer je na taj način moguće testiranje sistema i uočavanje grešaka.

Leave a Reply