IT

Visokotehnološki kriminal u porastu

The cost of piracyTužilaštvo za borbu protiv visokotehnološkog kriminala pokrenulo je istragu protiv 115 osoba, a za dve godine rada tog tužilaštva doneto je 55 pravosnažnih presuda, izjavala je posebni tužilac za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Lidija Komlen Nikolić.

Ona je za RTS kazala da je prošle godine podneto 166 krivičnih prijava, da se najveći procenat odnosi na tzv. pirateriju i da je tužilaštvo dobilo i krivičnu prijavu koja se odnosi na računarsku prevaru, neovlašćeni pristup zaštićenim računarskim podacima.

Komlen Nikolić je rekla da se ovih dana održava i nacionalna ekspertska radionica u saradnji sa OEBS-om, na kojoj učestvuju eksperti iz celog sveta i čija je glavna tema sajber terorizam u korelaciji za sajber kriminalom, jer teroristi koriste internet.

Ona je ocenila da je najbitniji aspekt tog skupa međunarodna saradnja državnih agencija za borbu protiv kriminala.

Komlen Nikolić očekuje da Srbija uskoro ratifikuje međunarodnu konvenciju o sajber kriminalu, s dodatnim protokolima, koju je naša država ranije potpisala, a obuhvata i zaštitu dece na internetu. Prema njenim rečima, i internet institucija države Srbije su bile “meta” hakerskih napada.

Komlen Nikolić je istakla da je dijapazon krivičnih dela iz te oblasti velik, počev od terorizma, zlupotrebe platnih kartica i prevare, a da kazne za sada, na žalost, ne prate društvenu opasnost i štete koje mogu da proisteknu iz toga.

Maksimalne kazne iz te oblasti kriminala su do osam godina zatvora, ukoliko je šteta veća i odnosi se na računarsku prevaru, navela je posebni tužilac za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

Leave a Reply