IT

Vrednost akcija Apple-a pala uprkos rastućem profitu

Uprkos najboljim ikada ostvarenim rezultatima u trećm kvartalu, deonice Applea pale su za oko 10 posto u “after-hours” trgovanju na Nasdaqu

Deonice Apple pale su na 16,8 dolara odnosno za 10,1 posto, nakon objave dobrih poslovnih rezultata. Apple je u proteklom kvartalnom razdoblju ostvario neto dobit od 1,07 milijardi dolara ili 1,19 dolara po deonici, što predstavlja rast od 31 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

To je iznad procene analitičara sa Wall Streeta koji su procenjivali dobit od 976 milijuna dolara. I kvartalni prihodi od prodaje su bolji od očekivanih, porasli su 38 posto u odnosu na isti lanjski period i iznose 7,46 milijardi dolara. Treće fiskalno tromesečje Applea završava 28. juna.

Kompanija je u kvartalu isporučila rekordnih 2,5 miliona Macintosh računara, što predstavlja porast od čak 41 posto u odnosu na godinu ranije. U proteklom tromesečju Apple je prodao 11 miliona iPod-a i 717.000 iPhone-a.

Ono što se negativno odrazilo na cenu deonica su Appleaove procene prihoda za sledeći kvartal, koje iznose 7,8 milijardi dolara i odnosno 1 dolar po deonici, što je znatno ispod očekivanja analitičara sa Wall Streeta. Međutim, treba uzeti u obzir da je kompanija poznata po konzervativnim procenama svojih budućih poslovnih rezultata.

Pad vrednosti deonice Applea uzrokovala je i špekulacija o pogoršanom zdravlju Stevea Jobsa. Naime, 2004. je objavljeno da Jobs boluje od raka pankreasa, ali se on nakon operacije uspešno oporavio. Ali, New York Post juče je objavio priču da neki hedge fond menadžeri rasprodaju deonice Applea zbog zabrinutosti za zdravlje Stevea Jobsa.

Leave a Reply