IT

Warren Buffett kupio 5,5% akcija kompanije IBM

Warren Buffett, glavni izvršni direktor investicijskog fonda Berkshire Hathaway koji je do sada bio poznat po izbegavanju ulaganja u “tehnološke” akcije, otkrio je u ponedeljak poslovnom TV kanalu CNBC da je imao veliko ulaganje u IBM. Berkshire je ove godine potrošio oko 10,7 milijardi dolara da bi kupio 64 miliona akcija IBM-a, stekavši 5,5 posto udela u kompaniji.

IBM je gotovo 100 milijardi dolara prihoda u prošloj godini učinilo 18. najvećom kompanijom na listi Forune 500. Kompanije te veličine, koje imaju i veliki udeo na tržištu, upravo su onakve kakve Buffett treba kada ulaže milijarde dolara Berkshira u nove investicije. Buffett je kupovao IBM od marta ove godine, a prema objavljenoj ceni o 10,7 milijardi dolara za 64 miliona akcija IBM-a, pojedinačna akcija vredi oko 167 dolara.

IBM-ova akcija u petak je zaključila trgovanje na vrednosti od 187,38 dolara, što znači da je Berkshire do sada na dobitku za više od 10 posto. Akcija IBM-a ove godine je rasla za 25 posto, dok je akcijski indeks Dow Jones rastao samo 2 posto.

Leave a Reply