IT

Web sajt “Ruka u testu” za jačanje nauke u školama

Francuska je juče u Beogradu ustupila Srbiji pravo na prevod svog sajta http://rukautestu.vin.bg.ac.yu koji je proglašen za najbolji obrazovni sajt u Evropi. To znači da će naši učitelji i nastavnici imati nesvakidašnju šansu da, koristeći najbolje metode u radu sa učenicima približe nauku mladima .

Ugovor je juče potpisan u zgradi SANU između Francuske akademije nauka, Srpske akademije nauka i umetnosti i Beogradskog univerziteta. Reč je o obrazovnom projektu „Ruka u testu“ koji je pokrenula grupa francuskih akademika 2001. godine sa ciljem da se nauka što više približi deci uzrasta od četiri do 11 godina. Grupa entuzijasta u Srbiji već godinama pokušava da promoviše taj, reklo bi se, sasvim novi način obrazovanja, koji su mnoge razvijene zemlje uvele u svoj obrazovni sistem da bi mlade formirale za „društvo znanja“.

Upravo zbog toga u Srbiji je za proteklih sedam godina uveden predmet „Ruka u testu – otkrivanje sveta“, publikovano je devet knjiga za nastavnike i roditelje, organizovane su tri međunarodne škole za jugoistočnu Evropu, predavanje za ministre tih zemalja i slično. Rukovodilac projekta u Srbiji, dr Stevan Jokić, nuklearni fizičar, dobio je internacionalnu nagradu za naučno opismenjavanje dece planete „Purkwa – 2007“. Nagrada se dodeljuje za izuzetan pomak na ovom polju, a o njoj odlučuje žiri sačinjen od četiri nobelovca, predsednika Francuske, članova Američke i Kineske akademije nauka.
– Projekat „Ruka u testu“ zasnovan je spajanju ponašanja naučnika u laboratoriji i radoznalosti deteta, na tome da je nauka za svakog ne samo za talente, da se ona radi u školi, a ne da se uči i da manje znači daleko više. Odnosno, da radeći svakog dana, ulazeći u probleme koje nam postavlja nauka, dobijamo mnogo više nego da samo učimo. Deca se oslobađaju da pitaju, a ako im prilazimo tako da ona razmišljaju, a ne da ne znaju, onda nijedno dete nije diskriminisano i postaje hrabrije u želji za znanjem – objašnjava za „Blic“ dr Jokić. (Blic)

Leave a Reply