IT

WFP agencija lansira e-kartice za sirijske izbeglice u Libanu uz podrsku kompanije MasterCard

Kao deo njihovog snažnog humanitarnog odgovora na krizu u Siriji, agencija Svetski program za hranu (WFP) Ujedinjenih nacija je lansirala inovativni program sa elektronskim vaučerima u Libanu koji će omogućiti stotinama hiljada sirijskih izbeglica da zadovolje svoje potrebe za hranom i koji će pomoći jačanju lokalne ekonomije.

 

Do kraja godine, oko 800.000 izbeglica će koristiti ove elektronske kartice – ili „e-kartice” – u prodavnicama u Libanu koje učestvuju u inicijativi koja je realizovana uz tehničku podršku kompanije MasterCard, partnera iz privatnog sektora WFP agencije.

mastercard-masterpass

Pored Libana, WFP agencija će uvesti sličan program sa e-karticama za sirijske izbeglice u Jordanu, ponovo uz podršku kompanije MasterCard, gde će kroz postepenu implementaciju prvih 300.000 izbeglica dobiti ove kartice do kraja 2013. godine, a ovaj proces će se nastaviti i sledeće godine.

 

„Nove e-kartice će omogućiti sirijskim izbeglicama da biraju hranu koju žele, kada žele”, rekla je Elizabet Rasmunsen, zamenik izvršnog direktora za partnerstvo i upravu u WFP agenciji. „Zahvalni smo na pomoći koju kompanija MasterCard pruža u uspostavljanju sistema sa e-vaučerima u Libanu i Jordanu, dvema zemljama u kojima je smešten najveći broj izbeglica. To je samo jedan primer toga kako naš zajednički trud može da pruži moćne i inovativne načine za borbu protiv gladi.”

 

Saradnja koja se tiče e-kartica je deo većeg, višegodišnjeg partnerstva sa kompanijom MasterCard, koje je predstavljeno u septembru 2012. godine. To partnerstvo udružuje ekspertizu kompanije MasterCard u oblasti elektronskih platnih sistema sa širokim iskustvom koje WFP agencija ima u pomaganju najgladnijim i najranjivijim ljudima na planeti.

 

„Mi u kompaniji MasterCard verujemo da tehnologija ima moć da uvede inovacije u oblasti dostavljanja pomoći u hrani i na taj način omogući veći učinak i pomogne ostvarenje vizije u kojoj svet bez gotovine stvara svet bez gladi”, rekla je En Kerns, predsednica međunarodnih tržišta kompanije MasterCard. „Posvećeni smo radu sa UN agencijom Svetski program za hranu kako bismo okončali glad u svetu.”

 

Program e-kartica koji je pokrenut kao pilot projekat u septembru u oko 2.000 sirijskih domaćinstava (oko 10.000 ljudi) u južnom libanskom gradu Nabatiji, narednih nedelja će se postepeno proširiti u druge delove zemlje i zameniće papirne vaučere WFP agencije. Porodice će dobiti po jednu karticu koja će se svakog meseca dopunjavati sa 27 dolara po osobi, za nabavku artikala u lokalnim prodavnicama koje učestvuju u ovom programu. To im omogućava da kupuju hranu koja odgovara njihovim potrebama, uključujući sveže proizvode koji obično nisu uključeni u tradicionalno sledovanje hrane.

 

„Ovo je prava blagodet za sirijske izbeglice koji već mesecima prolaze kroz ogromne poteškoće”, rekao je Muhanad Hadi, koordinator za hitne slučajeve za sirijsku krizu u WFP agenciji. „E-kartice takođe nude poslovnu mogućnost lokalnim trgovcima, a WFP agenciji štede vreme i novac. To je pobeda za sve nas.”

 

„Kroz podršku WFP agenciji, razvili smo rešenje koje kombinuje naše iskustvo u plaćanjima i tehnologiji sa uvidom koji WFP agencija ima u najhitnije potrebe izbeglica”, rekao je Bazel El Tel, menadžer kompanije MasterCard za zemlje istočnog Mediterana. „Veoma je ohrabrujuće videti kako e-kartice mogu pozitivno da utiču na izbeglice dok se ova inicijativa širi po regionu.”

 

E-kartice odražavaju promenu većih razmera agencije WFP koja prelazi sa dostavljanja hrane u fizičkom obliku na vaučere i druge najsavremenije oblike pomoći koji mogu imati veći efekat i uticaj. Do sada u 2013. godini, putem programa vaučera za sirijske izbeglice, WFP agencija je unela oko 192 miliona dolara u ekonomiju Libana, Jordana, Turske, Iraka i Egipta.

 

Odgovor na situaciju u Siriji je najveća i najkompleksnija hitna operacija WFP agencije. Ovoj agenciji je potrebno 30 miliona dolara nedeljno kako bi zadovoljila potrebe ljudi pogođenih ovim sukobom.

 

Operacije WFP agencije u Libanu između ostalih podržavaju i: Australija, Kanada, Danska, Evropska komisija, Finska, Francuska, Nemačka, Irska, Japan, Koreja, Kuvajt, Luksemburg, Norveška, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države.

Leave a Reply