Internet · IT

“WLAN putem kabla” unapređuje komunikacije

Simens je obezbedio svoj industrijski WLAN sistem (IWLAN) sa posebnim antenama za stvaranje kontrolisanog radio polja u kompleksnim fabričkim sredinama. Prednost novog sistema leži u tome što je značajno jeftiniji od drugih, a njegove radio veze manje su podložne ometanju. Uz to, on radi u potpunosti bez održavanja. Mnogi proizvođači automobila već koriste WLAN kablove, koje proizvodi Simens u svojim proizvodnih halama i ta tehnologija se sada širi na druga tržišta, kao što su industrije poluprovodnika i inženjering.

Pošto industrijski WLAN koji proizvodi Simens industrijska automatika koristi WLAN standard, priključivanje na postojeće Ethernet mreže veoma je jednostavno.

Ipak, posebne industrijske aplikacije kao što su obrtni proizvodni spojevi i transportni sistemi bez vozača zahtevaju dodatne karakteristike za WLAN koje nisu potrebne u kancelarijama, uključujući određene stope podataka, brzo pretraživanje za komande koje zavise od vremena i bežični prekid napajanja u hitnim slučajevima. Ovu bežičnu bezbednosnu funkciju obezbeđuje isključivo Simens IWLAN i ona ima dokazanu vrednost širom sveta.

Sistem je sada proširen kroz dodavanje takozvanih propuštajućih ulaza za distribuciju radiotalasa. Propuštajući ulazi koriste se da bi se osigurao radio prijem bez interferencije u dugim tunelima na primer. Radijski koaksijalni kablovi (RCoax) koje proizvodi Simens su izdeljeni u zadatim intervalima, čiju dužinu definiše talasna dužina radio frekvencije. U kablovima se nalazi bakarni provodnik koji je obložen dielektrikom. Kablovi se koriste kao antene u postojećem IWLAN Scalance W rešenju.

Upotreba RCoax kablova za IWLAN omogućava “osvetljenje“ lokacija koje bi ometale jedna drugu u konvencionalnim WLAN sistemima. Druga prednost antena je da nisu mnogo podložne uticaju spoljnih polja. Za razliku od povezivanja podataka putem kliznih prstenova, kablovi nisu podložni oštećenjima tokom upotrebe. Klizni prstenovi moraju se menjati u pravilnim intervalima, što stvara zastoje i znatno uvećava troškove rada.

Leave a Reply