IT

Yahoo odbija Microsoft?

Yahoo Inc. spreman je da razmotriti mogućnost spajanja sa Google-om kao jedan od načina izbegavanja Microsoftove 44,6 milijardi dolara vredne ponude za njegovo preuzimanje, tvrdi jedan izvor upoznat sa poslovnim strategijama te kompanije.

O novom pokretanju te teme sa Google-om, o čemu su dve kompanije već razgovarale pre nekoliko meseci, čelništvo Yahooa razmišlja kao o jednoj od alternativa Microsoftovoj ponudi koja, sa ponuđenom cenom od 31 dolara po deonici, po njihovom mišljenju podcenjuje vrednost te kompanije, tvrdi isti izvor.

Neki analitičari Wall Streeta naglašavaju kako osim Google-a postoji vrlo malo srodnih kompanija koje bi logično mogle iskazati interes za Yahoo, dok sam Google verojatno ne bi za to dobio odobrenje regulatora tržišne utakmice.

Drugi  smatraju da se možda samo radi o strategiji pomoću koje Yahoo nastoji da navede Microsoft da povisi svoju ponudu, kojom je vrednost te kompanije procenjena na 44,6 milijardi dolara.

Google je na ovu objavu ponude reagovao optužbom da Microsoft pokušava kupovinom Yahoo-a svoj monopol na tržištu kompjuterskog softvera  da proširiti dubljim prodiranjem u segment Interneta, te da bi spajanje Microsofta i Yahooa naštetilo tržišnoj konkurenciji na Webu.

Microsoft je na to uzvratio tvrdnjom da bi njegovo spajanje sa Yahoo-om Google-u stvorilo opasnog konkurenta u području Internet pretraživanja i on-line oglašavanja. Microsoft-ovo predloženo spajanje sa Yahoo-om objedinilo bi prvog i drugog po veličini prućaoca usluga e-pošte, slanja instant poruka (instant messaging), te portala koji imaju funkciju početnih stranica za milione korisnika u potrazi za informacijama na Mreži.

Microsoft tvrdi da je Google, a ne Microsoft, taj kome regulatori tržišne utakmice verojatno ne bi dali zeleno svetlo za preuzimanje Yahooa, sa obzirom na Google-ovu dominantnost na tržištu web pretraživanja.

Google ima 75-postotni udeo u globalnim prihodima od pretraživačkih aktivnosti na Web-u, dok bi, kako su pokazala istraživanja kompanija za praćenje Interneta, Yahoo i Microsoft zajedno imali oko 20-postotni udeo.

Leave a Reply