IT

Yahoo praktično odbio ponudu Microsofta

Američka internet kompanija Yahoo nije u predviđenom roku odgovorila na ponudu svog rivala, softverskog giganta Microsoft, koji želi da preuzme tog internet pretraživača za koga je prvobitno ponudio više od 44 milijarde dolara.

“Microsoft je do juče čekao na odgovor, ali pošto ga nije dobio, najverovatnije će se usmeriti na neprijateljskog preuzimanje “Yahoo”, što je već ranije najavio i šef te kompanijeSteve Ballmer objavile su agencije.

Te dve kompanije su, istina, u proteklih nekoliko sedmica, pismeno komunicirale, a razgovore su vodili i njihovi savetnici, ali je sve proteklo bez rezultata.

Ukoliko šef “Microsoft”-a Bolmer ispuni pretnju o neprijateljskom preuzimanju, može se dogoditi da će cena za “Yahoo” na kraju biti i manja od one koju je “Microsoft” prvobitno bio spreman da plati.

Agencija Rojters je sprovela istraživanje među 25 savetodavnih kompanija da bi utvrdila kako sadašnju sitauciju vide analitičari, pri čemu je 14 anketiranih firmi izrazilo uverenje da će “Microsoft” preduzeti neprijateljsko preuzimanje uz nastojanje da u rukovodstvo “Yahoo”-a postavi svoje ljude.

Pet anketiranih kompanija, međutim, smatra da će “Microsoft” svoju ponudu sniziti, a samo tri firme veruju da će se te dve kompanije ipak na kraju dogovoriti o preuzimanju “Yahoo”-a, uz povećanje prvobitne finansijske ponude, dok isti broj anketiranih smatra da će “Microsoft” odustati i povući svoju ponudu.

“Microsoft” je, naime, početkom februara ponudio za jednu akciju “Yahoo”-a 31 dolar, ali sa tim da će deo kupovne cene nadoknaditi svojim akcijama.

Tada je ukupna ponuđena cena za “Yahoo” iznosila 44,6 milijardi dolara, a ukoliko se u obzir uzmu sadašnje cene akcija te internet kompanije, onda ponuda “Microsoft”-a ima vrednost od 42,7 milijardi dolara, što “Yahoo” smatra prilično niskim iznosom.

“Majkrosoft” je prošle sedmice ponovio da ukoliko “Jahu” ne odgovori na ponudu ni proteklog vikenda, da će biti prinuđen da “pređe u napad”, ili će situaciju u potpunosti još jednom proračunati i “zaboraviti” na “Yahoo”.

Pojedini analitičari, međutim, smatraju da Bolmer blefira najavama o odustajanju i da će umesto toga preći na neprijateljsko preuzimanje.

Uprkos sadašnjem pesimizmu obe firme bi, ipak, mogle naći zajednički jezik, ali ne odmah, smatraju analitičari, koji se slažu u tome da nije u interesu ni jedne od ove dve kompanije da pogoršaju situaciju.

Na kraju krajeva, to bi bilo samo na štetu, ukoliko obe firme na kraju ipak odluče da integrišu sve svoje aktivnosti, ukazuju eksperti. (Tanjug)

Leave a Reply