IT

Za obrazovni sistem Srbije do 2014. godine 100 miliona evra

Ministar prosvete u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović najavio je danas da će u obrazovni sistem do 2014. godine biti uloženo 100 miliona evra.

Obradović je na prezentaciji druge faze projekta “Program modernizacije škola” naveo da će 50 miliona evra biti uloženo iz zajma Evropske investicione banke (EIB), dok će drugu polovinu izdvojiti lokalne samouprave u kojima će biti proširene ili izgrađene nove osnovne i srednje škole.

Projekat će biti realizovan pre svega u sredinama u kojima se zbog nedostatka prostora nastava realizuje i u tri smene, rekao je on i dodao da je predviđeno i ulaganje u modernizaciju informacionog sistema i sprovođenje Nacionalne obrazovne strategije.

Prema njegovim rečima, tokom realizacije projekta biće potpisan i protokol o energetskoj efikasnosti u obrazovnom sistemu, čime će Srbija slediti evropske standarde u toj oblasti.

Visoki predstavnik EIB-a za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Dominik Kurban istakao je da Srbija ulaganjem u obrazovanje investira u budućnost.

Kurban je ukazao na to da je toj međunarodnoj finansijskoj instituciji važno da podrži razvoj obrazovanja ne samo u zemljama članicama Evropske unije, već i u državama koje su kandidati ili potencijalni kandidati za članstvo, kao što je slučaj sa Srbijom.

Leave a Reply