Internet · IT

Za odbranu Cyber prostora SAD traga za mladim hakerskim talentima

Rastući broj napada putem Interneta na kompjutere američkog ministarstva obrane naveo je jedan konzorcijum javnih i privatnih organizacija da pokrenu kampanju nazvanu ‘Kibernetski izazov’. Cilj kampanje je dovođenje i do desetak hiljada mladih u profesiju specijalista za internet sigurnost.

Alan Paller, stručnjak za sigurnost kompjutera, priseća se kako je lansiranje sovjetskog satelita Sputnjik, 1957., podstaknulo američku vladu da ubrza svoj prilično tromi program svemirske tehnologije. Sada, Paller – koji je jedan od direktora obrazovne kompanije SANS Institute – vodi kampanju da se ista takva energija unese u obranu sajber prostora pred napadima bilo šaljivdžija, lopova ili špijuna.

“Program Cyber Challenge sprovodi se na nacionalnom nivou slično kao što se dogodilo nakon lansiranja Sputnjika, kada su Sjedinjene Države ustanovile da su zaostale u svemirskim istraživanjima. Sada, zemlja zaostaje u sigurnosti kibernetskog prostora, te se ovim projektom traga za talentima tako da se vratimo na čelno mesto,” kaže Paller.

Uz kampove za obuku, stipendije za školovanje i praksu u odgovarajućim kompanijama, program Cyber Challenge uključuje i tri takmičenja za otkrivanje talenata. Paller kaže da Sjedinjene Države nisu prva zemlja koja konkursima traga za talentima.

“Kina je, na primer, održavala redovna godišnja takmičenja u svakoj vojnoj oblasti u zemlji zadnjih pet godina. Pobednik u gradu Chengdu, 2005., pokazalo se kasnije, bila je osoba koju je Ministarstvo odbrane otkrilo duboko ukopanom u Pentagonu,” kaže Paller.

Misli se, naravno, na kompjuterski sistem Pentagona, gde je ‘znatiželjnik’ – da ga tako nazovemo – možda ostvario pristup tajnim informacijama. Potraga za nadarenim mladim Amerikancima sposobnim za sprečavanje takvih kibernetskih napada počela je ove godine takmičenjima u srednjim školama pod nazivom Cyber Patriot. U februaru, osam ekipa sa područja Orlanda, na Floridi, takmičilo se u prvom krugu.

Sandy Schlitt iz neprofitne organizacije Air Force Association, koja je pomogla u organizaciji ovog srednjoškolskog takmičenja, kaže da je čitav događaj bio ispunjen entuzijazmom kakav se inače vidi na čisto drugačijim konkursima: “Uzbuđenje i entuzijazam koji su popratili takmičenje bili su jednaki onome što bi se videlo na školskim utakmicama kada bi redovni tok završio nerešeno i igralo se još pet produžetaka. Bilo je neviđeno uzbudljivo …”

Pripreme za drugi krug takmičenja počinju u septembru. Srednjoškolske ekipe iz čitave zemlje, povezane Internetom, radiće na zaštiti kompjuterske mreže od neovlašćenog upada tokom šest dana. Nakon toga, sledi napad koji vode inžinjeri iz sigurnosne firme Science Application International Corporation. Oni tragaju za slabostima zaštićenog kompjuterskog sistema, a ekipe učenika ih brane.

Slično takmičenje, nazvano NetWars, odvija se i online, na Internetu, gde se takmičari bore prvo da upadnu u jedan kompjuterski sistem, a potom da spreče druge u takvom upadu i sami održe kontrolu nad probijenom kompjuterskom mrežom.

Premda se čuju neke primedbe da bi takmičenja možda mogla da stvoriti više kriminalnih hakera nego heroja, organizator Cyber Challengea Alan Paller nema nikakvih nedoumica: “Ako je neko sjajan u hakerisanju onda je, kako sada stvari stoje, jedini način da to i pokaže da čini negativne stvari. Ovaj program je upravo ono što pruža mogućnost za pokazivanje svojih veština a da se pritom čine dobre stvari.”

Dva takmičenja američkog programa Cyber Challenge – NetWars i onaj Ministarstva odbrane, nazvan Cyber Crime Center Challenge – otvorena su i međunarodnim učesnicima. Ako ste zainteresovani, pogledajte internet stranicu: www.sans.org/uscc

Leave a Reply