E-servisi · IT

Za opremanje škola u Srbiji potrebno 24.000 računara

Comparing the OLPC, an old Psion Series 7 and a Thinkpad X31 (w. Ubuntu)Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić izjavila je danas da je planirano da akademska mreža koja održava pristup internetu univerzitetima u Srbiji preraste u obrazovnu mrežu i počne da pruža tehničku podršku i školama.
Matić je na donatorskom skupu koji treba da obezbedi više računara za škole u Srbiji rekla da će ostati zadatak da se u saradnji s Ministarstvom prosvete i “Zavodom za udžbenike” izrade sadržaji koji će omogućiti da se deca zaista obrazuju na internetu, a ne samo da upoznaju svet.

Ministar prosvete u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović najavio je da će 1. septembra sve osnovne i srednje škole imati brzi ADSL internet i da je potrebno još 24.000 kompjutera da bi sve škole imale računarske učionice.

Prema njegovim rečima, Srbija ima 1.815 škola i nekoliko stotina isturenih odeljenja i 905.000 dece u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Obradović i direktor “Telekoma Srbija” Branko Radujko potpisali su 16. decembra prošle godine Protokol o uvođenju interneta u srpske škole po ceni od jednog dinara mesečno.

“Telekom Srbija” je do sada u okviru akcije “Edukacij@”, koja je počela u decembru prošle godine, uveo ADSL internet priključak u više od 50 odsto škola u Srbiji.

Direktor za komunikacije u “Telekomu Srbija” Milica Amidžić rekla je da je do sada prikupljeno 1.015 računara, s tim da je “Zavod za udžbenike Srbije” donirao 100, Aerodrom Beograd 75, OTP banka i “Huawei” po 60, a “PTT Srbije” i “Komtrejd” grupa po 50 računara.

Prema njenim rečima, informatička grupa “Komtrejd” u okviru akcije pod povoljnim uslovima radi konfiguraciju računara, a “Majkrosoft” daje olakšice za licence za softver.

Od početka akcije, koja se organizuje u saradnji s Ministarstvom prosvete i Ministarstvom telekomunikacija i informacionog društva, Telekom je uveo internet u 970 škola i poklonio 100 računara širom Srbije.

Leave a Reply