IT

Za učenike osnovnih škola počinje nagradni kviz “Klikni bezbedno”

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić najavila je danas da 17. marta počinje onlajn nagradni kviz “Klikni bezbedno” koji je namenjen učenicima osnovnih škola u Srbiji.

Matić je na konferenciji za novinare, održanoj povodom proglašenja početka pomenutog kviza, istakla da će on trajati do kraja školske godine, i dodala da će učenici na taj način naučiti osnovna pravila bezbednog ponašanja na internetu.

Ona je navela da se kviz “Klikni bezbedno” nalazi na internet stranici www.kliknibezbedno.rs, i najavila da će na kraju svake nagradne nedelje škola sa najvećim brojem ostvarenih bodova osvojiti laptop i projektor.

Broj ostvarenih bodova podeljen brojem učenika koji su rešili kviz predstavlja rezultat koji jedna škola ostvari u toku nagradne nedelje, ukazala je Matić i rekla da su sva pitanja koja se zaokružuju dobijena metodom slučajnog uzorka.

Ponuđeni odgovori, kako je navela, odabrani su metodom slučajnog uzorka, tako da se ne može desiti da se dva puta ponovi kombinacija pitanja i odgovora.

Prema njenim rečima, čitav projekat se odvija uz pomoć telekomunikacionih operatora “Telekoma Srbija” , “Telenora” i “Vipa”, i uz podršku PTT Srbija, koji će do kraja nedelje poslati razglednice sa obaveštenjima i propozicijama kviza na adrese svih osnovnih škola u Srbiji.

Matić je naglasila da će razglednicama direktori škola biti zamoljeni da razredne starešine u svim odeljenjima upute da pročitaju poruku i pozovu decu da učestvuju u kvizu, pri čemu je cilj da se što veći broj učenika animira da nauči pravila bezbednog ponašanja na internetu.

Ona je napomenula da će u okviru ove akcije biti podeljeno 15 laptopova i projektora, a da se slične aktivnosti planiraju i za narednu školsku godinu.

Takođe, Matić je rekla da ovogodišnja kampanja “Klikni bezbedno” ima dve komponente od kojih se jedna direktno odnosi na decu, dok je druga usmerena na rad sa pedagoškim i psihološkim službama, kao i sa savetima roditelja osnovnih škola za koje se održavaju seminari.

Stručni seminari su počeli 9. marta u Beogradu, a nastaviće se širom Srbije, pri čemu će svi zainteresovani biti u prilici da stiču znanja o tome šta je ono što na internetu uvek treba da rade njihova deca i ono što nikad ne treba raditi da bi se sačuvala bezbednost, istakla je ona.

Matić je ukazala na to da je veliki broj škola zainteresovan jer je to aktuelna tema kojoj mora da se posveti pažnja i upravo zato je neophodno da se informisanost podigne na viši nivo.

Leave a Reply