IT

Zakrpe, zakrpe, zakrpe…

U oktobru nas je Sophos upozorio o kritičnim sigurnosnim propustima pronađenim u nekim verzijama Microsoft Windows-a.Biohazard

Prepoznat kao MS08-067, Sophos je objavio informacije o ozbiljnoj slabosti i upozorio na mogućnosti crva napisanog s ciljem korišćenja tog propusta.

Sophos dalje izveštava da je otkriven novi maliciozni kod (W32/Confick-A, poznat kao i Conficker) koji se čiri koristeći istu slabost Microsoft Windows-a.

Ovo je još jedan podsetnik za sve one koji nisu ažurni u skidanju zakrpa koje Microsoft objavljuje svakog meseca. Osigurajte se da je Vaš anti-virus up-to-date i posetite Microsoft sajt radi preuzimanja sigurnosnih zakrpa.

Uporedo sa ovim otkrićem, SophosLabs su došli do još jednog. Naime, u pitanju je novi maliciozni kod namenjen Mac OS X. Detektovan je kao OSX/Jahlav-A, i po načinu funkcionisanja sličan je RSPlug malveru (novčano motivisan malver) koji je prvi put viđen prošle godine.

Kao i druge nelegalne kampanje ovog tipa, kreiran je lažni web sajt koji je sadržao određeni video. Posetom na sajt, dobijala se poruka da ne posedujete ispravan kodek i da ga trebate instalirati kako bi pogledali ponuđeni video. Tada bi vam se ponudio EXE fajl ako ste na Windows-u i DMG (Disk Image) fajl ako ste na Apple Mac-u. Instaliranje koda bi bila veoma loša ideja što su i sami proizvođači savetovali – Mac OS support advisory.

Leave a Reply