IT

Zaposleni u IT sektoru plaše se za svoje zdravlje

U najvećim svetskim IT kompanijama započela je neobična „revolucija“. Saradnici odbijaju da sede na radnim mestima i odlučuju da rade stojeći. Tako postupa već svaki deseti saradnik Fejsbuka, ima ih mnogo i u Guglu. Istina, nova moda i nije baš tako nova – stvarali su stojeći mnogi čuveni pisci, na primer veliki Nikolaj Gogolj u 19. veku. U 20. – Vladimir Nabokov.

Stručnjaci informacionih tehnologija su poželeli da „zauzmu vertikalu“ posle strašne informacije lekara koja je počela da se pojavljuje u štampi. Američki kardiolozi su došli do zaključka da ljudi koji mnogo sede umiru ranije od onih koji su stalno u pokretu. A onkolozi – da žene koje sede više do šest sati dnevno umiru češće nego one koje se više kreću. „Zaista, nepokretni, hipodinamični način života dovodi do krajnje tužnih posledica“ – konstatuje hirurg ortoped Aleksej Maksimov.

Stručnjak ne krije da i rad na nogama ne štiti ljude od raznovrsnih bolesti. Ali saradnici AjTi kompanija se toga ne boje. „Ako žele da rade stojeći – radiće, zato što su oni slobodniji od predstavnika drugih profesija“ – smatra ruski IT ekspert Mihail Zonenašvili:

Gugl i Fejsbuk daju mnogo slobode svojim saradnicima i omogućavaju im da rade u komfornim uslovima. To je pre svega zbog mode. Saradnici su jednostavno poželeli da tako rade. To je možda izazvano željom da se razlikuju od drugih, nekim traženjem svog mesta u kolektivu ili im je jednostavno tako bolje. AjTi kompanije su prilično lojalne prema svojim saradnicima, zato im dozvoljavaju da rade šta hoće.

Takvo ponašanje saradnika Gugla i Fejsbuka može da bude zarazno i za druge korporacije. U grani se to često dešava: čim AjTi gigant počne sa novim uslugama, konkurenti ih ponavljaju. „AjTi indrustija je indrustija mozga, i ako je saradnicima jednostavnije da razmišljaju stojeći, ležeći ili trčeći – treba ih samo podržati u tome. Bilo koji ekosistem unutar kolektiva koji poboljšava rad je samo od koristi“ – rezimira Mihail Zonenašvili. U uslovima oštre konkurencije stvaraocima AjTi giganata je svejedno: neka leže ako ima je volja, samo da ne gubimo biznis-poziciju.

One thought on “Zaposleni u IT sektoru plaše se za svoje zdravlje

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Ukoliko mnogo radis stojeci, kao, na primer, kelner – imas velike sanse da dobijes suljeve (hemoroide). S druge strane, ako mnogo radis sedeci, kao, na primer, programer – zaradices verovatno i suljeve i anginu pektoris. Zato, gledaj da MALO radis stojeci, MALO – sedeci i najvise – LEZECI. U tom, trecem polozaju najmanje su optereceni i hemoroidi i “pumpa” (srce). (Stedi ih za starost). Medjutim, kolateralni koronarni krvotok, koji stiti od najgoreg – infarkta, najbolje se odrzava u dobrom stanju funkcionisanja putem svakodnevnog jednocasovnog pesacenja. Uz sve prethodno receno vazi i sledece: PRESTANI da pusis (narocito, jer unosis u organizam katran), jedes mnogo, masno i slatko, pijes zestoki alkohol; POCNI da upraznjavas seksualne vezbe, odlazak na posao “nogomobilom”, neposredno druzenje sa prijateljima (ne na ovaj nacin), izbegavaj neprijatelje, svadju i sve uzroke povecavanja adrenalina. Trudi se da nadjes posao koji volis da radis (uglavnom utopija) da bi ti osmocasovno radno vreme proslo sto brze. Bavi se sa zenom i decom sto vise mozes, a da ih ne nerviras i obrnuto. Itd. i tsl.

Leave a Reply