Događaji · IT

Završena sedma Ciscova godišnja konferencija “Cisco Expo 2008”

Uz najnovije trendove u korišćenju naprednih tehnologija u svakodnevnom životu i poslovanju, poseban naglasak konferencije stavljen je na digitalizaciju gradskih sredina, koja više nije pitanje nužnosti, već trenutka kada će postati realnost

Juče je u Dubrovniku završena dvodnevna konferencija Cisco Expo 2008, godišnje okupljanje IT stručnjaka u organizaciji hrvatske kancelarije vodeće svetske kompanije na području mrežne tehnologije, Cisco systems. Preko 500 učesnika iz zemlje i inostranstva upoznalo se sa najnovijim dostignućima i trendovima u naprednim mrežnim tehnologijama. Kroz gotovo 50 tehničkih i poslovnih predavanja, te okrugli stol „Pametni grad – vizija ili realnost?“ ukazano je na sve prednosti upotrebe informaciono-komunikacionih tehnologija kako bi unapredili svoje poslovanje i podigli kvalitet života.

Ovogodišnji Cisco Expo 2008 predstavio je Ciscovu viziju poslovanja u kom je mreža platforma za uspešne i produktivne poslovne procese. Ciscova poruka „Enable Your Network, Empower Your Business“ bila je ujedno i glavna tema konferencije. Zanimljivo predavanje „Vi i tehnologija – izgradnja poslovnih prilika i napredak države“, Viktora Kovacsa, generalnog direktora kompanije Cisco za Mađarsku i Adriatic regiju, dalo je naglasak na nužnost implementacije i primene naprednih tehnologija i modernih mrežnih rešenja radi povećanja produktivnosti i ekonomskog napretka .

U okruženju izuzetno posećenog, i prema mišljenju posetialca i učesnika, inspirativnog okruglog stola „Pametni grad – vizija ili realnost?“, otvorena je tema o vizionarskoj budućnosti gradova. Reč je o gradu u kom korišćenje digitalnog prostora informacija postaje dostupna u svakom trenutku i na svakom mestu, i na taj način brišući prostorna i vremenska ograničenja poslovne funkcionalnosti. Time digitalna infrastruktura postaje temelj za komunikaciju u gradu gde na raspolaganju stoje sve informacione usluge putem jedinstvenog središnjeg gradskog servisa.

Nove mrežne tehnologije i inovativna rešenja više ne postavljaju pitanje da li je digitalizacija grada potrebna, već kada će postati realnost. Mnogi gradovi preduzeli su početne korake prema novom načinu razmišljanja, što znači da komunikacionoj infrastrukturi pridaju jednaku važnost kao i temeljnim oblicima infrastrukturnog planiranja, te predstavlja uspešnu opciju ulaganja gradova u vlastitu budućnost. Celi okrugli sto bilo je moguće pratiti putem live streaminga.

I ove godine na konferenciji su učestvovali predstavnici lokalne Cisco NetAkademije, koji su pored uobičajenih aktivnosti druženja, razmene znanja i predstavljanja usluga i rešenja, omogućili besplatno polaganje za CCNA i CCNP certifikate za posetioce konferencije. Na svom izložbenom prostoru predstavili su mnogobrojne kurseve koje pohađa preko milion polaznika u 150 zemlja sveta.

Po završetku konferencije, Igor Meleš, direktor kompanije Cisco Hrvatska istakao je sledeće: „Cisco godinama ulaže u znanje i razvoj inovacija. Time doprinosimo stvaranju „umreženog“ društva u kome svaki pojedinac ima priliku da kreira i bude deo njegovog razvoja. Okupivši i ove godine veliki broj učesnika konferencije, imali smo priliku da predstavimo nova rešenja i nove tehnologije koje menjaju način na koji svakodnevno radimo i živimo“.

Izuzetna posećenost ovogodišnje Cisco Expo konferencije koja je premašila očekivanja i organizatora, ukazuje na veliki interes menadžera koji su prepoznali nužnost primene naprednih tehnologija kao strateški opravdane investicije neophodne za razvoj poslovanja.

Leave a Reply