IT

Završetak prve faze IT parka Inđija – podsticaj za srpsku IT industriju

Završetak prve faze izgradnje Embasi tehzons IT parka (Embassy Techzones IT Park) u Inđiji, početna investicija od 15 miliona evra i 10 hiljada kvadratnih metara koje je izgradila indijska Embasi grupa (Embassy Group), vodeći investitor i operator IT i biznis parkova, predstavlja prekretnicu za razvoj srpske IT industrije, ali takođe šalje i snažnu pozitivnu poruku drugim indijskim investitorima i njihovim poslovnim partnerima širom sveta, da je Srbija bezbedna destinacija za njihove investicije. U prisustvu njihovih ekselencija srpskog ministra spoljnih poslova i zamenice ministra spoljnih poslova Indije, Ivana Mrkića i Prenit Kaur (Preneet Kaur), naglašeno je da novi Embasi tehzons IT park u Inđiji predstavlja podsticaj za dalji razvoj ekonomskih odnosa između Srbije i Indije, jedne od zemalja sa najvećom stopom ekonomskog rasta i globalnog lidera u oblastima IT i industrije znanja. IT park Inđija prva je velika indijska investicija u Srbiji.

embassy

“Savremena Indija jedna je od najbrže rastućih svetskih ekonomija, lider u IT industriji i drugim industrijama zasnovanim na znanju, druga najveća svetska baza naučnika i inženjera. Indija želi da to podeli sa Srbijom, da ulaže u Srbiju i podstakne razvoj njene ekonomije,“ izjavila je Nj.E. Prenit Kaur, zamenica ministra spoljnih poslova Indije.Ona je još dodala: “Imamo mnogo toga da ponudimo u nauci i medicini, želimo da naši naučnici i lekari posete Srbiju i sarađuju sa svojim kolegama, ali takođe želimo da i kolege iz Srbije posete Indiju.”

 

“Što se tiče informaciono-komunikacionih tehnologija, za početak, Srbiji treba pomoći da na regionalnom nivou zauzme sličnu poziciju onoj koju Indija ima na globalnom nivou. Svi preduslovi su tu – ljudski resursi, znanje, političko opredeljenje, a sada imamo i ključni element – infrastrukturu, zahvaljujući Embasi tehzons IT parku u Inđiji,” rekla je Nj.E. Narinder Čohan (Narinder Chauhan), ambasadorka Indije u Republici Srbiji.

 

“Podaci su najvrednija valuta. Zbog toga je od izuzetnog značaja što će Embasi tehzons IT park u Inđiji, gde je organizovan današnji skup, najveći IT park u regionu sa svim infrastrukturnim kapacitetima za rad IT kompanija, okupiti vodeće svetske IT kompanije na jednom mestu”, poručio je iz Bangalorea, u Indiji, Džitu Virvani (Jitu Virvani), predsednik Embasi grupe u vezi sa srpskim Embasi tehzons IT parkom. On je takođe rekao da je “IT park Inđija na putu da postane ono što smo želeli od samog početka – visoko-tehnološki, samoodrživ, potpuno bezbedan, nekonvencionalni korporativni poslovni prostor sa najsavremenijim infrastrukturom, koja je spremna da primi svoje prve stanare” U ime investitora, događaju je prisustvovao Ramgopal Narajanan (Ramgopal Narayanan), generalni direktor Embasi tehzons IT park u Inđiji.

Srpski ekonomista Aleksandar Stevanović, u svom nedavnom intervjuu za BIZLife, skrenuo je pažnju na to da “Srbija ne treba da se fokusira samo na EU” i da “postoje brojne mogućnosti za saradnju sa drugim zemljama, kao što je Indija. To je ogromno tržište, čiji je značaj u Srbiji u velikoj meri potcenjen. Oni imaju dobro razvijenu softversku i farmaceutsku industriju i siguran sam da bi naša preduzeća mogla tu da nađu svoj interes.” On je opisao trenutnu ekonomsku saradnju sa Indijom kao “u najmanju ruku skromnu ili realno zanemarljivu.” On pominje “dugo očekivanu investiciju Embasi grupe za izgradnju informaciono-tehnološkog parka u Inđiji”, koji će biti “završen u narednih pet godina.”

Leave a Reply