IT

Završni sastanak INSPIRATION projekta za promovisanje infrastrukture geoprostornih podataka

Završni sastanak regionalnog INSPIRATION projekta – Spatial Data Infrastructure in the Western Balkan, koji je finansiran iz sredstava Evropske unije održana je u Zagrebu.

Osnovni cilj INSPIRATION projekta je promovisanje infrastrukture geoprostornih podataka i njenog značaja, kao i razvoj u zemljama regiona kroz aktivnosti pružanja doprinosa kreiranju tačnih, ažurnih, kvalitetnih, pravilno struktuiranih i dostupnih geoprostornih podataka.

Imajući u vidu inicijativu Evropske komisije koja se odnosi na razvoj evropske infrastrukture geoprostornih podataka, a prateći trendove u oblasti zemljišne administracije, nametnula se potreba za saradnjom zemalja regiona u cilju uspostavljanja osnovnih preduslova za održivost infrastrukture geoprostornih podataka u regionu.

inspiration

Generalno, projekat ima za cilj uspostavljanje osnovnih preduslova za održivost infrastrukture geoprostornih podataka u regionu kroz razvoj i podizanje javne svesti o značaju geoprostornih podataka, analizu i preporuke za zakonodavnu regulativu, razmenu iskustava i znanja, održavanje seminara i radionica na temu implementacije INSPIRE direktive i nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka.

Projekat je započeo 1.01.2012. godine i završava se 31.12.2013. godine.

Leave a Reply