IT

Zbirke zadataka za polaganje male mature od danas na sajtovima

Ministar prosvete u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović predstavio je zbirke zadataka iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i matematike za polaganje završnog ispita – male mature u osnovnom obrazovanju i vaspitanju za školsku 2010/2011. godinu, koje se od danas nalaze u prodaji.

Obradović je na konferenciji za novinare, održanoj u Vladi Srbije, istakao da su ove godine zbirke štampane na jezicima sedam nacionalnih manjina – hrvatskom, mađarskom, albanskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom i bugarskom jeziku.

On je podsetio na to da se mala matura ove godine polaže po sličnom principu kao i dosadašnji kvalifikacioni ispiti za upis u srednje škole.

Ove godine biće 50 odsto zadataka iz zbirki, 25 odsto delimično poznatih zadataka i 25 odsto potpuno nepoznatih zadataka. Broj nepoznatih zadataka povećavaće se svake godine sve do 2014. godine, kada će svi zadaci biti potpuno nepoznati, saopštio je ministar.

Zbirke zadataka za polaganje završnog ispita na kraju osnovnog školovanja – male mature od danas se mogu kupiti u knjižarama Prosvetnog pregleda, a dostupne su i na sajtovima Ministarstva prosveteZavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Pomoćnik ministra prosvete Želimir Popov poručio je da po objavljivanju zbirki nastavnici treba da počnu sa pripremama đaka za polaganje male mature.

Od 2014. godine u okviru male mature biće polagan i treći test, koji će pokazati znanje učenika iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije, naveo je Popov i dodao da će Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja naredne godine početi sa pripremama tih testova.

Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Dragan Banićević naglasio je da ovogodišnje zbirke imaju po 350 zadataka, a đacima su dostupna i rešenja.

Završni ispit na kraju osnovnog školovanja vrednovaće se prilikom upisa u srednje škole. Od ukupno 100 poena, mala matura će nositi 40, a 60 poena uspeh učenika tokom osnovnog školovanja, rekao je on i napomenuo da će malu maturu polagati svi đaci, bez obzira na to da li žele da nastave školovanje ili ne.

Leave a Reply