IT

Zeleno računarstvo: štedite energiju, pomozite da zaštitimo Zemlju

Koliko će trajati energija?

Širom sveta, troškovi za energiju su u porastu. U Velikoj Britaniji, na primer, data centar prosečne veličine godišnje potroši više struje nego grad Lester.

A kuda odlazi ta energija? U većini svetskih data centara, više od 60 procenata energije troši se na rashlađivanje IT opreme. Uskoro će zapravo više koštati napajanje strujom i hlađenje servera tokom njegovog radnog veka nego što je koštao sam server kad je kupljen.

Ako kompanije žele da opstanu u budućnosti, moraju da promene način na koji troše struju. Na osnovu iskustva stečenog u data centrima bezbroj kompanija, kao i na osnovu iskustva iz sopstvenih data centara, HP vam može pomoći da smanjite energetske troškove čak za 50 do 60 procenata. Te uštede struje mogu imati izuzetno značajne posledice – mogu doneti finansijske dobitke IT operatorima i klijentima, istovremeno štiteći životnu sredinu naše planete, za čim postoji preka potreba.

Smanjite potrošnju energije i troškove

DC senzor

Ova tehnologija prilagođava postavke vazdušnog hlađenja data centra tako da deluje na onim mestima i u onim trenucima kada i gde je hlađenje potrebno.

Dakle, na koji način mogu data centri pružati IT usluge potrebne za poslovanje, a da ne žive na račun budućih generacija? Kako možemo da računarstvo učinimo „održivijim“?

HP vam može doneti ogromne uštede u rashladnoj energiji kombinacijom mehaničkih inženjerskih rešenja termo-fluida i računarskih nauka. Ali te uštede se ostvaruju jedino smanjivanjem potrošnje energije i zagađivanja životne sredine na svakom nivou. Za HP, održivost znači korišćenje svih mogućnosti za uštedu energije u data centru: od malih procesorskih čipova u serverima do velikih vazdušnih hlađenja u data centrima. Takav pristup nazivamo: ‘chip to chiller.’
Nakon deceniju dugog investiranja u istraživanja i razvoj, HP je stekao više od 1000 patenata kojima se unapređuje tehnologija napajanja strujom i hlađenja. Zato je kompanija za istraživanja Gartner nazvala HP „najistaknutijim vizionarom u rešavanju problema među glavnim prodavcima serverskog hardvera“.3 HP serveri BladeSystem c-Class troše 30% manje struje od običnih servera u polici, a njihova „tehnologija aktivnog ventiliranja“ – inspirisana mlaznim motorom – troši 50% manje struje od konvencionalnih ventilatora za hlađenje.

„Virtualizacija“ predstavlja skup alatki i tehnologija kojima se olakšava prikupljanje i deljenje tih resursa. Ona rezultira boljim korišćenjem, dakle manjim troškovima za struju. Virtualizacija predstavlja još jedan način na koji vam HP donosi uštede u materijalu, energiji i oslobađanju gasova koji izazivanju efekat staklene bašte. To je važan korak u pravcu konsolidovanja IT-ja.

Cool uštede

DC vrelina

Šta bi bilo kad biste mogli da računarske zadatke usmeravate na najhladnije lokacije u data centru?

Da bi odgovorili na vrhunski izazov, da pravu količinu struje i hlađenja dovedu na pravo mesto u pravom trenutku, naučnici iz HP-a izumeli su usluge termalnog procenjivanja i tehnologiju Dynamic Smart Cooling.

Zahvaljujući sofisticiranim alatkama za modelovanje, HP-ovim termalnim procenjivanjem određuju se jedinstveni toplotni uslovi za gusto raspoređene servere i opremu za skladištenje. Ono otpočinje izradom trodimenzionalne „mape“ data centra – na kojoj se vidi koliko, sa kojom učestalošču i tačno na kojim mestima vazdušno hlađenje dovodi hladan vazduh u sisteme.

Prvo rešenje ovog tipa, Dynamic Smart Cooling, predstavlja „inteligentan“ sistem vazdušnog hlađenja za čitav data centar ili farmu servera, koje god veličine. Mreža koju sačinjavaju hiljade majušnih senzora postavljenih na IT police meri temperaturu vazduha u realnom vremenu. Senzorima se hlađenje usmerava samo na ona mesta u data centru gde je to zaista potrebno.

Zeleno skladište

DC protok

Stvaranje objedinjenog rešenja za upravljanje potrošnjom struje

Na skladišne mreže odlazi 15 posto od ukupnih troškova za energiju IT-ja. One predstavljaju dobro mesto za uštedu novca bez gubitaka na funkcionalnosti ili sigurnosti. Traka je hladna – čak do 99% hladnija od pohranjivanja rezervnih podataka na disku. Rešenja sa trakama HP Ultrium umanjuju troškove za struju i hlađenje, pružajući pouzdanost proverenu u najekstremnijim uslovima na Zemlji. Pošto oslobađaju manje energije, jedinice sa trakama mogu se pakovati bliže jedna drugoj. Time se štedi prostor bez povećanja troškova za rashlađivanje.

U data centru i van njega, HP-ove inovacije pomažu kompanijama širom sveta da ostvare ekonomske i ekološke koristi od sveobuhvatnih strategija za korišćenje energije. HP je takođe lider u smanjivanju energetskih posledica sopstvenog delovanja izazvanih korišćenjem fosilnih goriva i elektriciteta. HP i World Wildlife Fund (WWF) zajednički su angažovani na smanjivanju emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte iz HP-ovih postrojenja širom sveta. Oni koriste HP tehnologiju za unapređivanje nauke i prakse prilagođavanja klimatskim promenama.

Ovim hrabrim potezima HP čini prve korake prema planiranoj uštedi od 20 procenata u svojoj potrošnji energije širom sveta do 2010. godine.

Prekretnica

Dosada najširu primenu HP tehnologija Dynamic Smart Cooling pronašla je u istraživačkom data centru sledeće generacije smeštenom u Bangaloru u Indiji. Očekuje se da ovaj data centar dostigne uštedu u potrošnji energije od 40 posto u odnosu na današnje uobičajene rashladne metode u data centrima.

Leave a Reply