Događaji · IT

Značajno održavanje konferencije “IKT 2008” u Lionu

Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo Vlade Republike Srbije saopštilo je da će najveći i najznačajniji evropski događaj ove godine u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija biti konferencija “IKT 2008” koja će biti održana u Lionu, u Francuskoj, od 25. do 27. novembra.
U saopštenju se navodi da Generalni direktorat za informaciono društvo i medije Evropske komisije organizuje ovu konferenciju u oblasti IKT, koja simboličkim podnaslovom “IKT – ‘I’ ka budućnosti” promoviše tri “i” – invencije, inovacije i impakt, odnosno uticaj IKT-a na celokupni razvoj savremenog društva svake zemlje.

Konferencija o informaciono-komunikacionim tehnologijama u Lionu predstaviće program razvoja u oblasti IKT za sledeću deceniju, u kojoj se predviđaju velike transformacije u tehnološkom, industrijskom i poslovnom okruženju, zahvaljujući primeni IKT tehnologija.

Na ovom skupu biće usvojen program u oblasti IKT istraživanja i razvoja u Evropi za buduću ključnu deceniju. Takođe, biće predstavljeni glavni aktuelni trendovi razvoja u IKT, kao što su IKT-bio i nano, fotonika, robotika i, uopšte, primena IKT u nauci i praksi.

Na konferenciji će biti definisani EU prioriteti u IKT istraživanju u dvogodišnjem periodu – 2009. i 2010. godine. Radni program Okvirnog programa 7 (FP7- Framework Programme 7) za period od 2009. do 2010. godine biće detaljno predstavljen, kao i drugi izvori finansiranja istraživanja u IKT oblastima, kao što su nove Zajedničke tehnološke inicijative (Joint Technology Initiatives – JTIs) i Program za konkurentnost i inovacije (Competitivness and Innovation Programme-CIP).

Za navedene IKT programe u pomenutom periodu izdvojeno je više od dve milijarde evra.

Tokom konferenciji biće održana i izložba za koju je do 15. maja otvoren poziv za predlog izlaganja. Takođe, učesnici konferencije imaće priliku da na posebnim sesijama za umrežavanje ostvare kontakte i partnerstva sa zainteresovanim stranama radi učešća u zajedničkim naučnim i istraživačkim projektima Evropske unije. Rok za prijavljivanje teme za umrežavanje je 16. jun.

Više informacija o konferenciji u Lionu i o apliciranju za učestvovanje na izložbi i sesijama umrežavanja mogu se naći na vebsajtu http://ec.europa.eu.

Leave a Reply