IT

Znanje je most: pokazna vežba IT veština u Podgorici

Fabrika Znanja, najveći regionalni skup posvećen informacionim tehnologijama okupiće preko 2000 osnovaca, srednjoškolaca i studenata u toku dva dana ispunjenih brojnim edukativnim i zabavnim aktivnostima.

Juče je u Podgorici počelo drugo ovogodišnje izdanje IT manifestacije Fabrika Znanja, koja već treću godinu zaredom predstavlja jedan od najzapaženijih programa u okviru događaja „Otvoreni Dani Nauke“ na Univerzitetu Donja Gorica. Fabrika Znanja je započeta 2009. godine na inicijativu kompanije ComTrade, a njena centralna ideja je da približi napredne tehnologije što većem broju mladih i na taj način stimuliše modernizaciju sistema obrazovanja i ubrzano usvajanje tehnoloških znanja. Događaj je organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije Republike Crne Gore, a uživa i nesebičnu podršku vodećih svetskih proizvođača hardvera i softvera.

fabrika znanja

Svečano otvaranje Fabrike Znanja počelo je u 12 časova u prisustvu brojnih javnih ličnosti i predstavnika elektronskih i štampanih medija. Prisutnima su se obratili Ministarka nauke prof. dr. Sanja Vlahović, rektor Univerziteta Donja Gorica prof. dr. Veselin Vukotić i direktor marketinga kompanije ComTrade Ljubomir Ristić. Govornici su se osvrnuli na značaj uvođenja novih tehnologija u nastavni proces i poželeli mladim generacijama da preuzmu ulogu nosilaca društvenog razvoja na svim poljima.

Rektor Univerziteta Donja Gorica prof. dr. Veselin Vukotić na svečanom otvaranju je izjavio: „Fabrika znanja je postala tradicija, to je manifestacija koja daje vidljiv doprinos razvijanju sklonosti mladih ljudi ka osvajanju novih znanja, budi njihovu radoznalost i ambiciju da u životu postignu što više. Zbog toga ovu IT manifestaciju treba čuvati i razvjati je. Posebno mi je drago da se ona održava ovde na Univerzitetu Donja Gorica, centru koji i sam postaje jedna Fabrika znanja. Nadam se da će ova edukativa IT manifestacija još dugo podsticati mlade ljude, njihovu radoznalost i zdrave ambicije.“

U dosadašnjem toku projekta, preko 12.000 mladih je imalo priliku da se iz prve ruke upozna sa najnovijim trendovima u svetu tehnologije, dok saradnja sa školama i nadležnim institucijama u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori predstavlja održiv model partnerstva između privatnog i javnog sektora. Ove godine, planiran je organizovan dolazak oko 1000 učenika i 1000 studenata iz Bara, Bijelog polja, Budve, Cetinja, Kolašina, Nikšića i Podgorice, koji će u okviru programskog dela imati priliku da slušaju predavanja pripremljena od strane istaknutih IT profesionalaca i prilagođena uzrastu i nivou predznanja slušalaca. Takođe su pripremljene i prezentacije beogradskog Centra za promociju nauke i Inovacionog centra za tehnologiju, institucija koji su ključni partneri ovogodišnje Fabrike Znanja.

Ministarka nauke prof. dr. Sanja Vlahović na svečanom otvaranju je istakla: „Vremena se menjaju i mi sa njima, a tehnologija je ta koja menja nas, naše živote i okruženje. Svakog dana smo svedoci tih promena koje u najvećoj meri dolaze iz tehnološke sfere. Pitanja kao što su kakva nas budućnost čeka, kako će tehnologije promeniti naš život, kako će ga osmisliti i olakšati sigurno su za naše mlade najzanimljivija, ali i neka pitanja na koje će ljudi, koje smo ove godine ugostili na Fabrici znanja, otvoriti neke nove horizonte i pokušati da na njih daju odgovore. Čini mi se da je ova regionalan IT maniferstacija, koja je postala tradicionalna u Crnoj Gori, i ove godine otvoriti neke nove puteve razmišljanja o tehnološkom razvoju naše zemlje. Da će otvoriti nove mogućnosti za mlade ljude da iskoriste svoju šansu u svetu novih tehnologija ali i biti prilika da postanu temelj za naredna druženja i za naredne Fabrike znanja.“

Jedan od osnovnih postulata Fabrike Znanja je i fokus na najaktuelnija zbivanja na svetskoj i regionalnoj IT sceni, što objašnjava zbog čega je veliki deo sadržaja ove godine usmeren na izgradnju karijere. Stoga će učenici naučiti neke od praktičnih veština vezanih za IT pismenost, hardversku arhitekturu i robotiku, dok će se studenti upoznati sa naprednijim načinima profesionalne upotrebe računara u oblastima kao što su vizuelni efekti u Holivudskim filmovima, marketing na društvenim mrežama ili osnivanje tehnološke start-up kompanije, a moći će i da čuju priču o putu do uspeha od Aleksandra Rodića koji radi za Google Creative Labs u SAD.

Ljubomir Ristić, direktor marketinga u kompaniji ComTrade rekao je : “ U kompaniji ComTrade koja posluje širom sveta i svoja softverska rešenja plasira na najunosnijim svetskim tržištima, veoma smo svesni koliko znanje vredi. Dobar stručnjak je danas najtraženija roba koja će uvek lako pronaći zainteresovane kupce, a svi pokazatelji nam govore da će u budućnosti potražnja za tehnološkom ekspertizom biti još veća. Upravo zato je neophodno da savremena znanja pronađu put do mladih generacija, a to je cilj kome Fabrika Znanja služi još od svog osnivanja.“

Da bi sve proteklo u pozitivnoj atmosferi, za polaznike su pripremljeni pokloni, a najtalentovaniji učenici i studenti će moći da se takmiče za vredne nagrade u kvizovima znanja. Kao i prethodnih godina, očekuje se da će gosti događaja pokazati visok stepen interesovanja za ponuđene sadržaje i da će znanja stečena tokom ova dva dana upotrebiti za samostalno istraživanje i specijalizaciju u daljem obrazovanju. Na ovaj način Univerzitet Donja Gorica i ComTrade grupacija nastavljaju svoju društveno korisnu ulogu i stvaraju povoljne uslove za izvoz znanja iz regiona Jugoistočne Evrope u budućnosti.

Detaljnije informacije o događaju i njegovoj istoriji, možete pronaći na zvaničnoj veb stranici www.fabrikaznanja.com.

Leave a Reply