IT

Zvanično predstavljena globalna mreža žena u IKT-u

Globalna mreža pod nazivom Women in ICT, nastala na inicijativu Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo Republike Srbije, promovisana danas u Ujedinjenim nacijama. U okviru 55. sednice međunarodne komisije Ujedinjenih nacija za status žena, danas je u Njujorku predstavljena globalna mreža žena donosilaca odluka u informaciono-komunikacionim tehnologijama Women in ICT, inicijativa nastala na predlog Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo Republike Srbije.

Uloga mreže je da pomogne ženama da ostvare uspešne karijere u IKT industriji, ojača principe rodne ravnopravnosti u ovoj oblasti i promoviše IKT kod žena širom sveta, prikazujući im mogućnosti koje tehnologija pruža na ličnom i profesionalnom planu.

„Informaciono-komunikacione tehnologije predstavljaju odličnu šansu za stvaranje uspešne karijere za žene širom sveta, pa i u Srbiji. Ipak, kako bi iskoristile tu šansu, žene moraju da se izbore sa brojnim predrasudama i drugim preprekama koje im stoje na putu ka profesionalnom uspehu u ovoj oblasti. Ova mreža je tu da im u toj borbi pomogne, kako bi kroz povezivanje i razmenu iskustava sa drugim ženama uspele da osvoje pozicije koje zaslužuju“, izjavila je nakon promocije projekta Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije, koja je prisutnima predstavila Internet portal www.witnet.org uz pomoć kojeg će članice mreže moći nesmetano da komuniciraju i razmenjuju informacije, bez obzira na zemlju iz koje dolaze.

Pored ministarke Jasne Matić, na predstavljanju mreže Women in ICT govorile su i Mišel Bašele (Michelle Bachelet), zamenica generalnog sekretara UN i izvršni direktor organizacije UN Women, i Maiga Sina Damba, ministarka za pitanja žena, dece i porodice Malija. Globalna mreža žena donosilaca odluka u IKT oblasti osnovana je nakon usvajanja Rezolucije 70 Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) na konferenciji u Gvadalahari, Meksiko, u oktobru 2010. godine, a na inicijativu našeg Ministarstva. Ova rezolucija poziva 192 zemlje članice Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) da aktivno rade na obezbeđivanju uslova za ravnopravno zapošljavanje žena u IKT oblasti, uključujući i upravljačke pozicije, kao i na promociji obrazovanja i izbora zanimanja u ovom sektoru.

Projekat globalne mreže žena donosilaca odluka u informaciono-komunikacionim tehnologijama Women in ICT biće predstavljen domaćoj javnosti u Beogradu, u ponedeljak, 7. marta 2011. godine.

Leave a Reply