Kompanija LG Electronics predstavila finansijske rezultate za treci kvartal 2015. godine

LG Sound bar

LG Sound bar

Kompanija LG Electronics objavila je finansijske rezultate za treći kvartal 2015. godine, koji je obeležila jaka operativna profitna marža u okviru kompanije Home Appliance & Air Solution, kao i skromni ukupni neto profit od 124,8 milijardi južnokorejskih vona (106,76 miliona američkih dolara). Usled sve veće konkurencije na tržištu televizora i smart telefona, prodaja u trećem kvartalu ove godine povećana je za 0,7 odsto u odnosu na prethodni kvartal, odnosno na 14,03 biliona južnokorejskih vona (12 milijardi američkih dolara), dok je operativni profit povećan u odnosu na prethodni kvartal i iznosi 294 milijardi južnokorejskih vona (251,5 miliona američkih dolara).

 

LG G4
LG G4

Kada je reč o pojedinačnim poslovnim jedinicama kompanije LG Electronics, rezultati izgledaju ovako:

 

  • Kompanija LG Home Entertainment beleži prihode u iznosu od 4,29 biliona južnokorejskih vona (3,67 milijardi američkih dolara), što predstavlja povećanje od 9 odsto u odnosu na prethodni kvartal, shodno solidnoj prodaji UHD i OLED televizora na tržištima Severne i Latinske Amerike, kao i Zajednice Nezavisnih Država. LG planira da učvrsti svoju profitabilnost, preusmeravanjem svog marketinškog fokusa na premijum segment, nastavljajući da nudi konkurentne cene svojih proizvoda.
  • Kompanija LG Mobile Communications isporučila je 14,9 miliona smart telefona, što predstavlja povećanje od 6 odsto u odnosu na prethodni kvartal. Uprkos povećanju prodaje od 12 odsto na tržištu Severne Amerike, ukupni prihodi iznose 3,38 biliona južnokorejskih vona (2,89 milijardi američkih dolara), što predstavlja smanjenje od 7 odsto u odnosu na prošli kvartal i 21 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine, shodno manjoj potražnji premijum uređaja na tržištu Južne Koreje. Kompanija LG očekuje da će plasman novog V10, kao i Nexus 5 smart telefona u četvrtom kvartalu ove godine poboljšati ponudu.
  • Kompanija LG Home Appliance & Air Solution Company beleži uspešan kvartal uz povećanje prodaje od 4 odsto, što iznosi 4,15 biliona južnokorejskih vona (3,55 milijarde američkih dolara), i operativni profit od 245,6 milijardi južnokorejskih vona (210,1 milion američkih dolara), što predstavlja povećanje od 420 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Operativni profit od prodaje frižidera poboljšan je usled povećane prodaje premijum modela na tržištima Severne Amerike i Južne Koreje, dok su jedinstvene Twin Wash veš mašine doprinele povećanju profitnih marži.
  • Kompanija LG Vehicle Components Company beleži rast prodaje od 6 odsto u odnosu na prošli kvartal, što iznosi 478,6 miijardi južnokorejskih vona (409,41 miliona američkih dolara). Prihodi od inženjeringa vozila bili su u stagnaciji s obzirom na smanjenu potražnju na tržištima Malezije i Rusije. S druge strane, investicije u istraživanje i razvoj u domenu električnih vozila i elektronskih automobilskih komponenti doprinele su skromnom operativnom gubitku.