LG Electronics predstavio finansijske rezultate za prvi kvartal 2015. godine

Kompanija LG Electronics je objavila finansijske rezultate za prvi kvartal ove godine, prema kojima je zabeležen neto profit od 38,4 milijardi južnokorejskih vona (34,91 milion američkih dolara) i operativni profit od 305,2 milijarde južnokorejskih vona (277,45 miliona američkih dolara), što predstavlja značajan rast u odnosu na prethodni kvartal.

lg

Konsolidovani prihod od 13,99 biliona južnokorejskih vona (12,72 milijardi američkih dolara) praktično je nepromenjen u odnosu na isti period prošle godine, s obzirom na to da je nagli rast prodaje smart telefona istovremeno pratio skromni pad prihoda u segmentu televizora.

 

Kada je reč o poslovnim jedinicama kompanije LG Electronics, rezultati izgledaju ovako:

 

  • Kompanija LG Home Entertainment u prvom kvartalu ove godine beleži prihod u iznosu od 4,44 biliona južnokorejskih vona (4,03 milijardi američkih dolara), što je za 5 odsto manje nego prošle godine. Operativna marža bila je niža u odnosu na isti period prošle godine, shodno nepovoljnom kursu i sezoni, što je prouzrokovalo pad prihoda u segmentu LCD televizora na tržištima Severne Amerike, Evrope, Zajednice nezavisnih zemalja (CIS) i Latinske Amerike. Jači fokus na marketinško pozicioniranje 4K Ultra HD i OLED televizora i veća potražnja svih proizvoda iz segmenta televizora na tržištima Azije i Severne Amerike očekuje se da će popraviti rezultate kompanije LG Home Entertainment u drugom kvartalu.
  • Kompanija LG Mobile Communications beleži veoma uspešan prvi kvartal 2015, isporučivanjem 15,4 miliona smart telefona, što predstavlja rast od 26 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Prihod od prodaje u iznosu od 3,6 biliona južnokorejskih vona (3,27 milijardi američkih dolara), predstavljaju rast od 5 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine. Prodaja na teritoriji Severne Amerike beleži porast od impresivnih 66 odsto u odnosu na isti period 2014. godine, dok je prodaja u Južnoj Koreji  porasla za 57 odsto u odnosu na prošli kvartal, zahvaljujući prodaji novog modela smart telefona, LG G Flex2. Sa početkom prodaje LG G4 smart telefona u drugom kvartalu, očekuje se i jače prusustvo kompanije u segmentu premijum smart telefona.
  • Kompanija LG Home Appliance & Air Solution Company beleži porast operativnog profita za 9 odsto, ostvarivši prihod od 229,3 milijarde južnokorejskih vona (208,45 miliona američkih dolara) u odnosu na isti period prošle godine. Ova kompanija beleži prihod od 4,06 biliona južnokorejskih vona (3,69 milijardi američkih dolara), što je blag pad od 2 odsto u odnosu na prošlu godinu.
  • Kompanija LG Vehicle Components Company, koja je stvorena u julu 2013. godine, objavila je svoje poslovne izveštaje po prvi put. Kompanija je ostvarila prihod od 382,6 milijardi južnokorejskih vona (347,82 miliona američkih dolara) tokom prvog kvartala, najviše zahvaljujući poslovanju u segmentu automobila, koja obuhvata telematiku i audio-video navigacione sisteme.