Mobile

2,3 milijarde korisnika korisnika mobilne telefonija

Mobilni telefoni su najbrojnije internet, računarske i komunikacione platforme na svetu sa oko 2,3 milijarde korisnika. Do 2011. 3,3 milijarde.

Kompanija Universal McCann sprovela je i objavila rezultate najvećeg globalnog istraživanja na temu navika korisnika prenosivih tehnologija, sa akcentom na mobilne telefone, navodi se u saopštenju te kompanije.

Istraživanje ispituje značaj prenosivih tehnologija, naročito mobilnih telefona. Naime, mobilni telefoni najbrojnije su internet, računarske i komunikacione platforme na svetu sa oko 2,3 milijarde korisnika, laptopovi polako prevazilaze desktop-računare, a iPod je prodat u više od 100 miliona primeraka.

Projekcija je da će do 2011. godine biti oko 3,3 milijarde korisnika mobilnih telefona.

Istraživanje je obuhvatilo 21 tržište (Francuska, Nemačka, Italija, Španija, Velika Britanija, Grčka, Rusija, SAD, Meksiko, Brazil, Indija, Kina, Južna Koreja, Japan, Pakistan, Tajland, Malezija, Singapur, Filipini, Tajvan i Australija) sa pet kontinenata, a završeno je u julu 2007. godine, obezbedivši jedinstven globalni pregled.

U vezi s prenosivim uređajima prednjače digitalni fotoaparati, jer oko 75 odsto ispitanika poseduje ovakav fotoaparat. Iz ovoga se može zaključiti da su fotografije najpoželjniji oblik sadržaja, bez izuzetka, navodi se u saopštenju.

Ono što je takođe zanimljivo je da čak 25 odsto ispitanika poseduje pet ili više prenosivih uređaja.

U saopštenju se navodi kako su zaključci ovog dela istraživanja da japansko tržište pokazuje najveću prefinjenost. Japanci su najveći korisnici mobilnog interneta ali i novijih tehnologija kao što su elektronsko plaćanje i pretraživanje.

Globalno, severna Azija, mediteranska oblast i Velika Britanija predstavljaju tržišta koja najbrže usvajaju mobilne tehnologije, za razliku od Francuske, Nemačke, a naročito SAD koje su znatno sporije u ovom procesu.

Ono što je naročito bitno za kompanije koje se bave marketingom i oglašavanjem je podatak da korisnici mobilnih telefona manje od 50 odsto vremena provedu razgovarajući.

Ostatak vremena namenjen je drugim uslugama i aktivnostima, što predstavlja izuzetno veliki potencijal za uspostavljanje i negovanje odnosa sa potrošačima. (EM Online)

One thought on “2,3 milijarde korisnika korisnika mobilne telefonija

  1. Zeljko

    To je stvarno interesantan dodatak, da se mobilni telefoni manje od 50 odsto vremena provedu razgovarajući. Bilo bi interesantno znati sta se dogadja u ostalim 50 odsto. Valjda se koriste Internet Aplikacije ili neke igrice.

Leave a Reply