Mobile

37,2% domaćinstava u Srbiji pristupa Internetu koristeći mobilni telefon

Razvoj i upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija transformisali su savremeno društvo u „informaciono društvo“. Njegova glavna karakteristika je ta što informacionokomunikacione tehnologije igraju najvažniju ulogu kako u proizvodnji i ekonomiji, tako i u svim ostalim sferama života pojedinaca i društva u celini.

Uvidevši značaj ovih tehnologija, Republički zavod za statistiku sproveo je 2004. godine pilot istraživanje o korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija u organizacijama koje se bave bankarstvom i osiguranjem. Primarni cilj tog poduhvata bilo je testiranje metodologije i instrumenata i pripremanje za uvođenje sličnih, redovnih istraživanja koja se odnose na domaćinstva i privredu.

U prethodnih šest godina Republički zavod za statistiku sproveo je dva istraživanja o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija. Prvo se odnosilo na domaćinstva i pojedince, a drugim su bila obuhvaćena preduzeća. Oba ova istraživanja sprovedena su i u 2012. godini. Istraživanja su sprovođena po metodologiji Evrostata, na teritoriji Republike Srbije. U okviru podataka za Republiku Srbiju nisu prikazani podaci za AP Kosovo i Metohija, a evo i najzanimljivijih rezultata:

 • Istraživanje o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u domaćinstvima sprovedeno je na reprezentativnom uzorku od 2400 domaćinstava na teritoriji Republike Srbije. Stopa odgovora iznosi 98,8% (2371 domaćinstvo).
 • Istraživanje pokazuje da 98,2% domaćinstava poseduje TV a 44,5% kablovsku TV
 • 21,4% domaćinstava poseduje laptop, što predstavlja povećanje od 5,9% u odnosu na 2011.
  godinu, 10,2% u odnosu na 2010. godinu.
 • 83,9% domaćinstava poseduje mobilni telefon
 • 55,2% domaćinstava u Republici Srbiji poseduje računar, što čini povećanje od 3,1% u odnosu na 2011. godinu, 4,8% u odnosu na 2010. godinu, a 8,4% u odnosu na 2009. godinu. Zastupljenost računara u domaćinstvima varira u zavisnosti od teritorijalne celine: u Beogradu iznosi 66,2%, u Vojvodini 56,3%, a u centralnoj Srbiji 49,5%.
 • 29,8% domaćinstava s prihodom do 300 evra poseduje Internet priključak
 • Na pitanje o uređajima pomoću kojih se u domaćinstvima pristupa Internetu čak je 84,8% domaćinstava odgovorilo da je to personalni računar. 35,4% domaćinstava u tu svrhu koristi laptop, dok 37,2% domaćinstava pristupa Internetu koristeći mobilni telefon.
 • Na osnovu dobijenih rezultata, od ukupnog broja domaćinstava koja poseduju Internet priključak, DSL (ADSL) ima 51%, kablovski Internet 31%, WAP i GPRS 24,4%, modemsku konekciju 1,4% domaćinsta
 • Broj korisnika računara povećao se za 1,2% u odnosu na 2011. godinu
 • Preko 3.100.000 lica koristilo je računar u poslednja tri meseca
 • Preko 2.500.000 lica koristi računar svakog ili skoro svakog dana
 • Preko 4.860.000 lica koristi mobilni telefon
 • Za 4,6% povećao se broj korisnika Interneta u odnosu na 2011. godinu
 • Preko 2 700 000 lica koristilo je Internet u poslednja tri meseca
 • Preko 2 100 000 lica koristi Internet svakog ili skoro svakog dana

2 thoughts on “37,2% domaćinstava u Srbiji pristupa Internetu koristeći mobilni telefon

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Sta je starije, informaciono-komunikaciona tehnologija ili informaciono drustvo?

  Gore navedeni tekst pocinje recenicama: “Razvoj i upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija transformisali su savremeno društvo u „informaciono društvo“. Njegova glavna karakteristika je ta što informaciono-komunikacione tehnologije igraju najvažniju ulogu kako u proizvodnji i ekonomiji, tako i u svim ostalim sferama života pojedinaca i društva u celini.”

  Iz ovih recenica cini se proizilazi klasicna dilema “sta je starije, informaciono-komunikaciona tehnologija ili informaciono drustvo?”. Ove recinice nisam uspeo da nadjem u orginalnom dokumentu Republickog zavoda za statistiku “Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u Republici Srbiji, 2012.” (http://webrzs.stat.gov.rs/WebSite/repository/documents/00/00/78/88/Saopstenje_2012.pdf).

  Medjutim, po rečniku zakonodavstva EU, informaciono društvo (http://europa.eu/legislation_summaries/glossary/information_society_en.htm) je sinonimno sa onim što se zove „nove informacione i komunikacione tehnologije“ (IKT). Te tehnologije se u stvari odnose prvenstveno na masovno korišćenje informaciono-komunikacione mreže „Internet“. Aktivnosti u podoblasti informacionog društva u EU nalaze se među aktivnostima u oblasti nauke i tehnologije. Podoblast informacionog društva u EU obuhvata audio-vizuelne i medijske politike, komunikacije, digitalnu agendu za Evropu, IKT istraživanja, Internet, medijsku koordinaciju, medijsku književnost i medijske programe.

  Smatram da nije ispravna težnja da se IKT uvuče u informaciono društvo, jer pojam tehnologije nije sinoniman sa pojmom društva. Poistovećivanje ova dva pojma je suprotno zdravom razumu. U Oksforfskom rečniku tehnologija se definiše kao primena naučnog znanja u praktične svrhe, naročito u industriji, a društvo kao grupu ljudi koji žive u više ili manje uređenoj zajednici.

 2. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Procitao sam ovaj dokument Republickog zavoda za statistiku o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u Srbiji, 2012. (http://webrzs.stat.gov.rs/WebSite/repository/documents/00/00/78/88/Saopstenje_2012.pdf), jos jednom, pazljivije.

  Cini mi se da ovakvo telefonsko anketiranje i istrazivanje ne moze da da pouzdane statisticke rezultate. Zasto u ovim istrzivanjima nisu ni pomenuti rezultati popisa koji se odnose na IKT?

  Bio sam u pravu kada sam u prethodnom komentaru napisao da se IKT u stvari odnosi prvenstveno na masovno korišćenje IK mreže „Internet“. To se lepo vidi iz ovog dokumenta.

  U dokumentu se ne daju podaci za fiksne telefone kao osnovne terminalne uredjaje koji se koriste za ostvarivanje osnovne komponente “univerzalnog servisa”, ali se zato nadugacko i nasiroko razglaba o raznim vrstama uredjaja za pristup Internetu – globalnoj informacionoj infrastrukturi. Na pocetku se daju podaci za TV (98,2%), tacnije za TV prijemnike, i za kablovsku TV (44,5%), tacnije za prikljucke za taj oblik TV. Razlika (98,2 – 44,5 = 53,7%), koja nije prikazana u ovoj statistici, predstavlja klasicni TV radio-difuzni prijem putem radio-talasa i antene. O digitalnoj televiziji, pa makar samo IP TV, nema ni reci? Isto vazi i za citanje elektronskih verzija dnevnih i nedeljnih novina?

  O elektronskoj upravi, kao i elektronskoj trgovini i elektronskom bankarstvu u doba krize, besparice i nemastine preko 70% stanovnistva Srbije, ne treba ni trositi reci.

Leave a Reply