martin-kuper
Mobile

40 godina mobilnih telefona

Martin Kuper, potpredsednik Motorole predstavio je 1973. godine, prvu komercijalnu verziju mobilnog telefona. DynaTAC (Dynamic Adaptive Total Are Coverage) se u prodaji našao tek deset godina nakon predstavljanja prvog prototipa. Prvi model je bio težak nešto manje od kilograma i bio veoma skup (oko 4.000 dolara).

martin-kuper

Teški počeci

Pre 70 godina, prva konstrukcija mobilnog telefona bila je teška oko 11,5 kilograma i imala je ograničen domet. Vezu je bilo moguće uspostaviti samo preko centrale i veza bi se prekidala, ako bi se korisnik udaljio od radio stanice. Zbog visokih troškova telefoniranja, uređaj je bio na raspolaganju samo političarima i privrednicima.

Džepni format

Godine 1989. na tržištu se pojavio prvi mobilni telefon, praktičan u toj meri da je mogao u džep pantalona. MicroTAC bio je telefon firme Motorola, istovremeno i prvo model na preklop. Pojavom ovog telefona, počeo je i novi trend u proizvodnji sve manjih i tanjih mobilnih telefona.

Čuveni M 3200

U leto 1992. godine, počinje era digitalnih mobilnih komunikacija. Najednom je bilo moguće i telefoniranje u inostranstvu. Uređaji su bivali sve napredniji. Jedan od popularnijih modela u to vreme bila je Motorola 3200. Inače, prvi model kompatibilan sa 2G mrežom.

Trijumf SMS poruka

Godine 1994. korisnicima je po prvi put ponuđena sasvim nova usluga, slanje kratkih poruka. Prvobitno je bilo zamišljeno da slanje poruka bude korišćeno samo u svrhe obaveštavanja korisnika o kraćim mrežnim prekidima. Poruka duga 160 karaktera ubrzo je postala najpopularnija usluga u mobilnoj telefoniji.

Masovna proizvodnja

Tržište telekomunikacionih uređaja se 1997. godine promenilo u potpunosti. Pored mobilnih telefona na preklop, nastaju i tzv. „klizni“ modeli. Mobilni telefoni postaju i neizbežni modni detalj, a pored ugovora na određeno vreme, provajderi su korisnicima ponudili i „pripejd“ kartice.

Prvi „pametni“ telefon

Nokia 7110 je 1999. godine bila proglašena za prvi pametni (smart) telefon, s obzirom da je korisnicima ponudio nešto sasvim novo hardversko rešenje – WAP (bežični aplikacioni protokol). Tako su korisnici po prvi put mogli da pristupe internet uslugama iz pomoć mobilnog telefona. Iako je reč o tekstualnoj verziji Interneta, WAP je najavio sasvim novi trend.

Mini-računar

Tehnološke inovacije učinile su tržište mobilnih telefona prilično uzbudljivim. Razvoj novih modela bivao je sve brži. Displej u boji, MP3 plejer, radio prijemnik, video funkcije, za svega par godina postale su standard. Zahvaljujući WAP-u i GPRS tehnologiji i kvalitet internet konekcije postao je znatno bolji.

Modni detalj

Među najčuvenijim modelima koji su ušli u istoriju jeste i Motorolin RAZR, koji se sa sve kamerom na tržištu pojavio u limitiranoj modnoj verziji. Od 2004. do 2006. prodato je 50 miliona primeraka. U njemu nije bilo ničeg revolucionarnog, popularnost ovo modelu doneo je dizajn.

Nove era mobilne telefonije

Još jedna „revolucija“ na tržištu mobilnih telefona, odigrala se 2007. godine. Epl na tržište izbacuje nešto sasvim novo – Ajfon sa ekranom osetljivim na dodir. To zapravo nije bio smartfon, već prvi te vrste sa preglednim displejom te vrste. Ubrzo se na tržištu pojavljuje i 3G tehnologija, koja je bila dostupna još 2001.

Kakva nas budućnost čeka?

LTE je četvrta generacija mobilne telefonije. Bilo da ste u pokretu, kod kuće ili u kancelariji, brzina Interneta i kvalitet veze trebalo bi da budu znatno bolji i stabilniji. Novi modeli smart telefona već su u pripremi. Usluge sve raznovrsnije, poput plaćanja usluga mobilnim telefonom i upravljanje telefonom pogledom korisnika. ()

0 thoughts on “40 godina mobilnih telefona

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Iako sam se pocetkom 70-tih godina proslog veka bavio razvojem mobilnih telefonskih stanica za profesionalne radio-komunikacije u EI Fabrika elektronskih uredjaja “Pionir”, iako sam u “Motorolu” gledao ‘ko u Boga pokusavajuci da (is)kopiram njene profesionalne mobilne telefonske stanice, nisam znao da je ona (“Motorola”) vec tada razvila i mobilne telefone (i, verovatno, bazne stanice) za javne telekomunikacije.

    Cini mi se da ce “Motorola” i u bliskoj buducnosti imati glavnu ulogu u razvoju i prizvodnji baznih stanica u sirokopojasnim bezicnim mrezama sledece, internet generacije.

Leave a Reply