4g mreže
Mobile

4G mreža u Srbiju stiže u aprilu

Srbija dobija 4G mrežu mobilne telefonije u aprilu, izjavio je Rasim Ljajić, ministar za trgovinu i telekomunikacije.

Ministar Ljajić kaže da je u toku tender za izdavanje tri pojedinačne dozvole za pružanje javne elektronske komunikacione usluge.

– Ponude se otvaraju 19. februara. Iznos jednokratne naknade koju moraju da plate telekomunikacione kuće koje hoće licencu ne može biti manji od 3,5 miliona evra za svaki pojedinačni radiofrekvencijski blok. Država će imati prihod oko 21 milion evra – objašnjava Ljajić.

4g

Dozvola će važiti deset godina, a svaki od njih biće dužan da u roku od dva meseca od dobijanja licence počne pružanje usluga. Mora da obezbedi i neprekidnu pokrivenost signalom na minimum 50 odsto države.

One thought on “4G mreža u Srbiju stiže u aprilu

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Ako u Pravilniku o utvrđivanju Plana raspodele frekvencija za rad u radio-frekvencijskim opsezima 1710–1785/1805–1880 MHz Tabela 1. sadrzi 15 osnovnih radio-frekvencijskih blokova (http://www.ratel.rs/upload/documents/Regulativa/Pravilnici/SG112_14_Plan%20raspodele%201800.pdf) i ako Iznos jednokratne naknade koju moraju da plate telekomunikacione kuće koje hoće licencu ne može biti manji od 3,5 miliona evra za svaki pojedinačni radio-frekvencijski blok, država neceće imati prihod oko 21 milion evra – kao sto objašnjava ministar Ljajić, vec valjda 52,5 miliona evra. Jer, 3,5 miliona evra po bloku x 15 blokova = 52,5 miliona evra (ukupno)?!

Leave a Reply