Mobile

5 evra za otkup hakovanih iPhone uređaja

Važnost dobre zaštite mobilnih uređaja je naglašena još jednom, nakon uspešnog proboja zaštite holandskog hakera u dekodirane Apple iPhone uređaje prikazujući poruku koja je zahtevala 5 evra za otkup.

Haker je koristio skeniranje portova kako bi identifikovao dekodirane iPhone uređaje sa SSH na T-mobile mreži u Holandiji. Kada bi “upao” na dekodiran iPhone, promenio bi wallpaper i postavio bi sledeću poruku:

Important Warning

Your iPhone’s been hacked because it’s really insecure! Please visit doiop.com/iHacked and dsecure your iPhone right now!

Right now, I can access all your files.. This message won’t disappear until your iPhone’s secure

Dalje, poruka bi zahtevala uplatu od 5 evra na hakerov PayPal nalog, u cilju dobijanja instrukcija kako da se ukloni backdoor.

Mnogi iPhone korisnici zaboravljaju ili nisu upućeni u to da moraju promeniti default root lozinku na svom uređaju, kako bi zatvorili “već otvorena” vrata za potencijalne hakerske upade.

Ukoliko bi se posetila stranica koja je linkovana u poruci, dobili bi novu poruku:

If you don’t pay, it’s fine by me, but remember, the way I got access to your iPhone can be used by thousands of others-they can send text messages from your number (like I did), use it to call or record your calls, and actually whatever they want, even use it for their hacking activities! I can assure you, I have no intention of harming you or whatever, but, some hackers do! It’s just my advice to secure your phone.

Nakon ove akcije, nastale su rasprave na temu da li je zaista haker zlonamerno “provalio” na iPhone uređaje ili je imao dobronamernu poruku da uputi na neophodnu zaštitu. Međutim, neodobren pristup i neodobrene modifikacije podataka su i dalje prekršaj u mnogim zemljama širom sveta. Na žalost, nisu svi upućeni u neophodnost dobre zaštite, što nije opravdanje za hakere koji to koriste u svrhu sticanja finansijske koristi – kroz ucene, zastrašivanja i td.

Dobra vest na kraju cele ove priče, jeste da je Holandski haker ukinuo svoj PayPal link, vratio novac koji mu je bio uplaćen id a je postavio besplatne instrukcije kako da se ukloni backdoor.

Leave a Reply