Mobile

6,6 milijardi mobilnih pretplatnika globalno

Do kraja 2013. godine očekuje se da će broj pretplata za mobilni broadband prestići dve milijarde, istaknuto je u novoj Mobility studiji kompanije Ericssona, koja je predstavljena na današnjem radnom sastanku sa medijima, održanom u beogradskom Mikser house-u. Takođe, ukupan broj mobilnih pretplata do trećeg kvartala ove godine iznosi 6,6 milijardi, a samo u poslednjem tromesečju zabeleženo je 113 miliona novih. Ista studija pokazuje da će ukupan broj pretplata u mobilnoj telefoniji u svetu dostići 9,3 milijarde 2019, od čega će 2,6 milijardi pretplata biti za LTE.

pasarella--ericsson

Na polju prenosa podataka dominaciju preuzima video i očekuje se da će video saobraćaj predstavljati više od 50 procenata saobraćaja u mobilnim mrežama do 2019. godine. Gledanje videa na zahtev ili servisa kao što je YouTube više nije odlika naprednih mlađih korisnika, jer prema studiji, čak 41 procenat populacije između 65 i 69 godina koristi ovaj vid gledanja video sadržaja barem jednom nedeljno.

„Mobility studija pokazuje da će do 2019 godine broj pretplata za mobilni broadband uvećati četiri puta i iznosti osam milijardi. Očekuje se da će u 2019 na godišnjem nivou smarphone saobraćaj uvećati 10 puta u poređenju sa 2013.Takođe, broj pametnih telefona u svetu utrostručiće se na 5,6 milijardi do 2019“, istakao je Antonio Passarella, direktor prodaje kompanije Ericssonu u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji.

Upravo porast popularnosti i upotrebe mobilnih uređaja, poput pametnih mobilnih telefona i tableta, prouzrokovala je drastično povećanje protoka podatka u mrežama. Danas korisnici žele trenutni pristup aplikacijama i servisima, a većina njih odustaje od korišćenja već nakon nekoliko sekundi nedostupnosti usluga. Kako bi obezbedili što bolje korisničko iskustvo svojim pretplatnicima, operatori traže nove načine za unapređivanje i efikasnije upravljanje mrežama.
Kao odgovor na ove izazove u poslovanju, kreiran je novi pristup merenja performansi. Application coverage, iz perspektive korisnika, podrazumeva mogućnost mobilne mreže da obezbedi odgovarajuće performanse za pokretanje željenih aplikacija ili servisa. Jedan od najvećih izazova za mobilne broadband mreže predstavlja kvalitetno pokrivanje i dobre performanse mreže u zatvorenom prostoru.
Kako bi pomogao operatorima u prevazilaženju ove prepreke, Ericsson je predstavio mobilnu baznu stanicu koja je dovoljno mala da staje u šaku, a koja obezbeđuje signal za grupu ljudi u zatvorenom prostoru. Revolucionarno rešenje nazvano je Ericsson Radio Dot System, a kreirano je za različite situacije u kojima je potrebno u zatvorenom prostoru obezbediti kvalitetan pristup mobilnoj širokopojasnoj mreži.
„Ericsson Radio Dot System je kompaktno i fleksibilno rešenje. Uređaj je težak svega 300 grama, nastao je nakon dve godine istraživanja i razvoja, a koristi 14 patenata. Odlikuje ga revolucionarna „dot“ antena koja korisnicima isporučujue kvalitetan i stabilan mobilni širokopojasni signal u zatvorenom prostoru”, rekla je Milena Matić, menadžerka kompanije Ericsson za marketing i strategiju.

Takođe, na sastanku je predstavljen peti po redu nagradni konkurs za programere, koji je otvoren do 28. februara 2014. godine.
Pravo učešća na Ericsson Application Awards 2014 imaju studenti, kao i male i srednje kompanije do 100 zaposlenih. Tema ovogodišnjeg konkursa je „Apps for working life“, odnosno aplikacije koje će omogućiti korisnicima jednostavnije načine za sprovođenje inovacija i zajednički rad. Prijavljeni pojedinci i timovi razvijaće aplikaciju na zadatu temu na Android i iOS platformi.

Nagrada za prva mesta u obe kategorije iznosi 25.000 evra, dok je za drugoplasirane 10.000 evra.

Leave a Reply