Google Android · Internet · Mobile

Android Market na meti Tajvana

Prema važećem tajvanskom zakonu kupci onlajn dobara imaju pravo na refundiranje novca u potpunosti u roku od sedam dana od kupovine.

Apple i Google onlajn prodavnicu nisu ispunjavale taj uslov, i tajvanske vlasti tražile su od ovih kompanija da svoje poslovanje prilagode tamošnjim propisima. Apple je to učinio, ali Google ne želi.

“Android Market obezbeđuje period od 15 minuta za sve aplikacije koje se plaćaju, što je odraz činjenice da se većina povraćaja zahteva u prvih par minuta od kupovine. Mi verujemo da ovakvom politikom pomažemo korisnicima da donose pametne odluke o aplikacijama koje kupuju i omogućujemo tajvanskim programerima da efikasno upravljaju svojim poslovanjem”, navodi se u zvaničnom saopštenju.

I, umesto da se period u kom se može tražiti povraćaj novca produži, Google je odlučio da ukine mogućnost korisnicima sa Tajvana da kupuju aplikacije iz Android Marketa.

Tajvanske vlasti odgovorile su tužbom u kojoj traže odštetu od milion tajvanskih dolara, nešto manje od 35 hiljada američkih, a Googleov potez nazivaju “neprijateljskim”.

Vlasti ove zemlje kažu da Google drži tajvanske korisnike kao taoce, u zamenu za privilegiju nepoštovanja zakona.

Leave a Reply