Mobile

Apple iPad i Samsung Galaxy (ipak) nisu isti

Nemački kupci i dalje će imati mogućnost izbora: ili Apple iPad ili (sličan, a ne isti) konkurentski model firme Samsung Galaxy. Sud u Diseldorfu odbio je zahtev Apple-a da se u Evropi zabrani prodaja Samsungovog računara

Posle zabrane prodaje prethodnog modela, Samsung je u novembru na nemačko tržište izbacio izmenjenu verziju tablet-računara Galaksi sa oznakom 10.1 N. Okvir je postao širi, logo – veći, zvučnici su integrisani u prednju stranu kućišta. To je nešto što ormah upada u oči – i što je i za pokrajinski sud u Diseldorfu bilo odlučujuće, objašnjava portparol Andreas Vitek:

„Sud je odbacio zahtev Epla zato što su izmene u dizajnu ocenjene kao dovoljne, tako da više ne može da se kaže da su povređena prava Epla, ni kada je reč o uzorku dizajna ni na planu pravila o konkurenciji.“

Nije prihvaćen ni argument Epla da je Samsung ukrao dizajn uređaja kako bi izvukao korist od kultnog statusa Ajpeda. „Sud je došao do zaključka da su promene u dizajnu donele dovoljne razlike tako da više ne postoji mogućnost da kupci pomešaju ove računare“, objašnjava portparol suda.
Jer, Samsungov logo je jasno vidljiv, a i većina dobro informisanih kupaca ionako zna koji uređaj želi da kupi. Predsedavajuća sutkinja je na usmenom ročištu čak izrazila uverenje da su Epl i Samsung većini građana verovatno poznatiji nego Savezni predsednik i nemačka kancelarka.
Olakšanje u Samsungu
Na predstavniku Samsunga Aleksander Engelhart videlo se olakšanje, jer je njegov poslodavac već tri puta uzastopno na nemačkim sudovima gubio procese protiv Epla: „Samsung pozdravlja ovu odluku jer ona potvrđuje naš stav da je tablet Galaksi originalan i da se jasno razlikuje i da tu nisu povređena prava Epla.“
Suđenje u Diseldorfu je deo ogromnog broja sličnih procesa širom sveta u kojima se Epl i Samsung međusobno optužuju za krađu ideja i povredu patentnog prava. 28. avgusta je na redu usmeno ročište na kome bi trebalo da se raspravlja o tome da li je Samsung kopirao dizajn Ajfona. Mesec dana kasnije će se odlučivati i o zabrani prodaje pet Samsungovih tablet-računara u Evropi.
Bez obzira na ovaj sudski spor, Samsung je i dalje jedan od najvažnijih Eplovih liferanata. Američki koncern od južnokorejskog konkurenta i dalje kupuje memorijske čipove i ekrane za svoje telefone i računare. (dw)

Leave a Reply