Mobile

Apple iPhone 4

Steve Jobs na godišnjoj Appleovoj konferenciji WWDC, kao što se i očekivalo, predstavio je novu verziju najpopularnijeg pametnog telefona na svijetu – iPhone 4.

Novi uređaj, koji se reklamira pod sloganom “To menja sve. Ponovo.”, trebao bi da proširi udeo Applea na vrlo konkurentnom tržištu mobilnih komunikatora. Novi iPhone 4 ima metalno kućište, veću rezoluciju displeja (960 x 640 piksela), VGA kameru na prednjoj strani i HD kameru od 5 megapiksela na poleđini sa LED flešom, jaču bateriju, manje je zaobljen i za četvrtinu tanji od prethodnog modela. Debeo je svega 9,3 milimetara što ga čini, bar perma Appleu “najtanjim pametnim telefonom na svetu”, te “24 posto tanjim od poslednje verzije iPhonea”.

Jobs je kazao da je redizajn “najveći iskorak” koji je napravljen još od prvog iPhonea. “Kada ga uzmete u ruku, neverovatan je”, rekao je Jobs, koji je na predstavljanju imao teškoća sa spajanjem uređaja na Internet, ali nakon nekog vremena ipak je uspeo. Nova kamera sa prednje strane iPhonea omogućavaće video-pozive kada je spojen na Wi-Fi mrežu.

Novi displej dijagonale od 12,7 cm ima rezoluciju 960×640 piksela, a osim snimanja HD videa, biće moguće i montirati snimljeni materijal na samom uređaju. Nova baterija omogućuje 10 sati gledanja videa, 300 sati u stand-byu, 40 sati slušanja muzike i sedam sati razgovora.

Novost je i aplikacija – iBooks – koja omogućuje čitanje i kupovanje knjiga, a jednom kupljeni proizvod moći će se besplatno sinhronizovati  sa sva tri kompatibilna Apple uređaja (iPad, iPod i iPhone). IPhone 4 dolazi na tržište u dva modela. Verzija sa 16 gigabajta prostora za čuvanje sadržaja košta 199 dolara, a verzija sa 32 gigabajta 299 dolara. Uređaj će biti pušten u prodaju u SAD-u i četiri druge zemlje 24. juna, a u julu će biti dostupan u još 18 zemalja.

Leave a Reply